Ce crede el despre fobiile tale?
Fobiile sunt frici excesive care tulbură viaţa a mii de oameni. Ce faci atunci când frica de insecte, de întuneric sau de mulţimi îţi ameninţă intimitatea?
Ai simţit vreodată o panică nebună în lift sau în locuri necunoscute? Ştii ce înseamnă să-ţi fie frică când te afli într-o mulţime de oameni?
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,unul din doi adulţi are o frică excesivă,în timp ce 12% din populaţia lumii suferă de fobii,acele frici explozive care creează blocaje reale.
Sunt oameni a căror viaţă este dominată de aceste stări aparent incontrolabile,iar cei din jur nu au,totdeauna,capacitatea să le-nţeleagă. Dar ce se întâmplă oare în viaţa de cuplu când suferi de aşa ceva? Găseşti înţelegerea necesară?
Un inamic în intimitatea cuplului
O fobie este un veritabil obstacol al armoniei,pentru că agasează,irită,epuizează şi tulbură intimitatea. Pentru viaţa liniştită de cuplu,nimic mai nociv decât claustrofobia unuia dintre parteneri.
Această frică iraţională de spaţiile înguste şi închise este asociată cu teama că te sufoci şi cu nevoia de a pleca din acele locuri. Cel mai des,se manifestă prin accese de panică,în locuri percepute ca fiind apăsătoare.
E cea mai răspândită dintre fobii! 10% din populaţia mondială,mai ales femei,suferă de claustrofobie,care nu de puţine ori este văzută de bărbaţi ca un handicap. Adevărul e că nu-i plăcut să trăieşti lângă cineva care transformă cele mai banale situaţii în trăiri imposibile.
Când iubirea trece pe locul doi
În faţa unei angoase adevărate,până şi cea mai puternică iubire poate trece pe plan secund. Claustrofobia aduce în relaţie disconfortul tău,al celei afectate,dar atrage şi disconfortul celui de lângă tine.
Tu nu suporţi întunericul sau să vezi uşa dormitorului închisă pentru că te apucă starea de panică,iar el nu mai suportă lumina veiozei tale,nici curentul făcut de uşa lăsată deschisă. De fiecare dată când plecaţi undeva,te simţi dominată de spaima că te vei regăsi într-un spaţiu închis,de unde crezi că nu mai poţi ieşi.
Încercare pentru orice relaţie
Orice ieşire sau tentativă de a te amesteca în mulţime poate fi o adevărată încercare? Este vorba de agorafobie.
Partenerul tău îşi dă seama că nu puteţi duce o viaţă normală. El e convins că fobia ta vă transformă într-un cuplu izolat de ceilalţi. Iar acest lucru duce la destrămarea relaţiei voastre,aşa că trebuie să iei măsuri.
Cum lupţi cu fobia?
Când fobia ţi-a limitat existenţa şi te-a făcut să ratezi clipe care,altfel,ar fi fost minunate,e timpul să lupţi cu ea. Înseamnă să-ţi priveşti lucid suferinţa şi să ceri ajutor specializat.
Cea mai potrivită metodă antifobii este terapia comportamentală cognitivă,dar există şi medicamente care te ajută să-ţi depăşeşti anxietatea.
Şi asta este singura cale dacă vrei să-ţi salvezi relaţia de cuplu,pentru că bărbaţilor li se pare ridicol să-şi organizeze viaţa în jurul unei femei copleşite de fobii.
Tratamentul lor nu este decât o chestiune de voinţă,având toate şansele de rezolvare.
Viaţa socială? Un dezastru
Nu toate fobiile îţi afectează relaţia. Cu fobia de foc se poate trăi,dar claustrofobia şi frica de mulţimi îţi dau peste cap viaţa.
Frica de mulţimi distruge viaţa socială,ceea ce duce la distrugerea relaţiei de cuplu,arată studiile.
Agorafobia e o tulburare care se manifestă ca o frică iraţională de spaţiile deschise şi de locurile publice.
E o fobie socială de care suferă între 2% şi 4% din populaţie,în special femei.
Simptomele sunt impresionante:atacuri de panică,crize de spasmofilie,tahicardii,vertijuri.
Şi ce bărbat vrea să-şi vadă iubita trecând prin toate aceste stări la cinematograf sau la un concert?