Ce e de făcut când bebeluşul tuşeşte
Gest reflex, tusea însoţeşte, printre altele, infecţiile respiratorii cu care copiii se confruntă adesea. Totuşi, uneori acest simptom poate însoţi o problemă mai gravă, pe care este bine să nu o neglijezi.
Tusea este o modalitate de apărare a corpului în faţa microbilor, inclusiv la bebeluşi. În acest mod, se elimină mucusul acumulat şi aerul poate circula mai bine. Totuşi, în anumite situaţii este un simptom alarmant. Cauza exceselor de tuse la bebeluşi poate fi o infecţie virală a căilor respiratorii ca rinofaringita, bronşita, bronşiolita, laringita, sinuzita şi pneumonia. În unele cazuri, este corelată cu refluxul gastroesofagian, astmul sau alergia.
Cum să eviţi complicaţiile
La copiii cu vârsta sub 6 luni, tusea este un motiv serios să te adresezi de urgenţă unui medic pediatru. Poate indica o pneumonie, care la acestă vârstă, se poate agrava într-un timp foarte scurt, în lipsa tratamentului. Pentru a evita ca afecţiunea să coboare la nivelul bronhiilor, trebuie să acţionezi rapid. Pe lângă un consult medical de specialitate, curăţă-i năsucul cu ser fiziologic de 3-4 ori pe zi, aeriseşte-i camera şi evită supraîncălzirea, prin menţinerea unei temperaturi ambientale de 19°C. Aşază bebeluşul în şezut sau, dacă încă nu menţine singur această poziţie, ridică-i puţin salteaua pătuţului sau plimbă-l într-un sistem de purtare ergonomic. Este indicat să fie bine hidratat.