Ce greşeli fac părinţii în igiena orală a copiilor

31 ianuarie 2017   Parenting

La fel ca şi în cazul adulţilor, şi la copii igiena dentară este decisivă în a avea o dantură frumosă şi sănătoasă. Mai mult decât atât, valoarea unui zâmbet frumos este nepreţuită, iar la baza lui se află o igienă dentară realizată corect încă din primii ani de viaţă.

Dr. Diana Marinne spune cum trebuie realizată corect igina dentară la copii şi care sunt cele mai frecvente greşeli făcute de părinţi.

”La vârste fragede,stă în responsabilitatea părinţilor să îi înveţe pe cei mici ce înseamnă şi cum se efectuează o igienă dentară corectă.„ (Dr. Diana Marin-medic dentist copii)

Iată,însă,câteva dintre greşelile care afectează dantura celui mic.

De la naştere şi până erup primii dinţi,igiena copilului trebuie menţinută astfel:se foloseşte o compresă sterilă de la farmacie şi se şterg cu atenţie gingiile copilului,suprafaţa internă a obrajilor,limba,cerul gurii şi planşeul bucal.Acest lucru se face cel puţin o dată pe zi,seara înainte de culcare,dar este preferabil să se procedeze astfel chiar de două ori pe zi,dimineaţa şi seară.

Până la vârsta de 3-4 ani igiena orală a unui copi este alcătuită doar din periajul de dimineaţăşi de seară. Periajul se face cu periuţăşi pastă de dinţi,orice fel de pastă sau periuţa indicate pentru acea vârstă.

 Cea mai des întâlnită greşeală a părinţilor este că ei consideră igiena orală opţională la această vârstă şi de multe ori nu insistă deloc în implementarea ei.

De asemenea la această vârstă igienaoralătrebuie făcută neapărat de unul dintre partinţi sau un alt adult

După vârsta de 4 ani se poate introduce şi aţa dentară. Aţa dentară se foloseşte doar seara. Ea ajută la îndepărtarea resturilor alimentare ce pot rămâne între dinţi.

 Greşeala părinţilor:considerând că aţa dentară îi poate răni pe copiinu o vor recomanda decât după o vârstă foarte înaintată (16-17 ani). De asemenea şi în acest stadiu atât periajul,cât şi aţa dentară trebuie folosite cu ajutorul unui adult.

Până la vârsta de 6-7ani igiena orală a copilului trebuie făcută de către un adult,chiar dacă pare că cel mic se descurcă singur. De la această vârstă sepoate introduce şi apa de gură pentru a avea igiena orală completă,adică:dimineaţa periaj,iar seara aţa dentară,periaj,clătiri cu apăde gură.

După vârsta de 6-7 până pe la 12-14 ani copilul se poate spăla singur,dar la sfârşitul periajului este verificat de către un adult pentru a îmbunătăţi eventualele greşeli.

Oricât de bună ar fi igiena dentară sa unui copil şi chiar dacă nu există nici o durere sau vreo afecţiune vizibilă,se recomandă controlul stomatologic o dată la 6 luni începând cu vârsta de 3 ani.

Când vine vorba de sănătatea copiilor părinţii sunt foarte atenţi la orice aspect. Aşadar nu neglija sănătate orală a celui mic. Periajul regulat,utilizarea aţei şi a apei de gură şi vizita periodică le medicul dentist pentru copii nu sunt întotdeauna suficiente. Ai grijă la aspectele menţionate mai sus,iar copilul tău se va bucura de o dantură sănătoasă şi un zâmbet impecabil

Mai multe