Ce îi întreabă gravidele pe ginecologi în ultimul trimestru de sarcină

23 iulie 2021   Parenting

Perioada de sarcină este una specială, care împlineşte un cuplu, dar care îi oferă şi multă nesiguranţă, temeri şi lecţii de învăţat. Cu cât se apropie naşterea, cu atât întrebările încep să curgă, iar medicii ginecologi aud cam aceleaşi cuvinte de la pacientele lor. Ce răspunsuri au, descoperă în rândurile de mai jos.

Cărţile, internetul, dar mai ales medicii specialişti vin cu informaţii clare la cele mai frecvente nelămuriri întâlnite în ultima parte a sarcinii, despre perioada de final a celor nouă luni şi despre naştere. Medicul primar obstetrică-ginecologie Ciprian Pop-Began a făcut un top cu cele mai întâlnite întrebări emise de gravidele de toate vârstele, dar cele aflate la prima sarcină.

E prima dată când nasc. Cum o să-mi dau seama că a început travaliul?

Travaliul începe întotdeauna prin contracţii uterine dureroase, care se succed la intervale regulate de timp (de circa 10 minute). Conchizând, n-ai cum să nu-ţi dai seama că travaliul a început. Mai mult, cu cât eşti mai aproape de punctul de a naşte, cu atât intensitatea durerilor va creşte. Pe scurt, în timpul travaliului, la nivelul colul tău iau loc câteva schimbări de pregătire: colul se scurtează şi se mulează pe craniul bebeluşului, urmând fazele dilataţiei. În termeni medicali, scopul final al travaliului este cel de a expulza fătul, placenta, membrana şi lichidul amniotic.

Travaliul ţine mai mult prima dată?

Da. Travaliul poate fi mai dificil pentru femeile care nasc prima oară. Acesta poate dura în jur de 12 ore. Abia la o a doua naştere, perioada travaliului poate ţine mai puţin, aproximativ şapte ore.

De ce diferit primul travaliu de următoarele?

Motivul principal pentru care un prim travaliu durează mai mult e legat de „lipsa de experienţă/elasticitate” a colului în a se dilata. Organismul mamei se află la primele modificări de acest tip şi acesta trebuie să treacă printr-o aşa-numita fază de adaptare.

Medicul decide metoda cea mai sigură de naştere, indiferent de decizia viitoarei mame?

Da. Înainte de naştere, medicul neonatolog consultă viitoarea mămică pentru a stabili exact dacă ea poate naşte natural sau prin cezariană. Această evaluare medicală complexă se face la 36 de săptămâni de sarcină. Există şi excepţii când medicul nu mai indică viitoarei mămici să nască natural (după cele 36 de săptămâni de sarcină). O evoluţie anormală a travaliului este cea care ar putea schimba modul naşterii printr-o operaţie de cezariană.

Gravidele nu pot lua calmante în timpul travaliului?

Medicul poate administra gravidei calmante în timpul travaliului. Este vorba despre injecţiile cu petidină (au o acţiune similară cu morfină). Acestea au un efect sedativ puternic, dar nu modifică contracţiile gravidei din timpul travaliului sau respiraţia bebeluşului.

@shutterstock  

Mai multe