Ce mai înseamnă astăzi cei 7 ani de-acasă

21 octombrie 2013   Parenting

Ori de câte ori vezi un tânăr care îi cedează locul său unei femei mai în vârstă, într-un mijloc de transport, îl priveşti cu mai multă admiraţie. Învaţă-ţi din timp prichindelul să fie manierat şi-i va prinde bine pe viitor!

Învaţă-l „cuvintele magice“

Cel mic ar trebui să ştie de timpuriu ce înseamnă şi când este bine să folosească formulele de politeţe „bună ziua“,„te rog“,„mulţumesc“. Mai târziu,îi poţi explica de ce este important să salute pe cineva şi cât de respectuos trebuie să fie cu diverse persoane.

Despre bucuria de-a împărţi

Micuţul tău este mai posesiv? Dacă a avut norocul să primească tot ce-şi doreşte,asta nu înseamnă că nu trebuie să înveţe să fie darnic. Explică-i ce fericit o să fie un alt copil să aibă acces,chiar şi pentru câteva minute,la jucăriile lui,când mergeţi în parc,la joacă.

Corectează-i greşelile

Dacă are obice­iul să-ţi întoarcă vorba,această mică „obrăznicie“ trebuie corectată din timp. Atrage-i atenţia când se întâmplă şi explică-i ce anume a greşit.

Sfat

Dacă cel mic refuză să-şi împartă jucăriile,nu-l certa în public,deoarece s-ar putea să se încăpăţâneze şi mai mult.

Sfatul specialistului:Nicoleta Grigore,psihoterapeut,specializare terapie de cuplu şi de familie,e-mail:nicoletagr@gmail.com

Cei 7 ani de acasă sunt un proces îndelungat,care variază de la copil la copil. Totul începe cu părinţii,cu cei care-şi asumă rolul de dascăli în viaţa micuţilor. Să-ţi motivezi copilul este un proces de durată,care pare mai uşor dacă-ţi reaminteşti mereu că cel mic îşi doreşte să fie în centrul atenţiei şi tânjeşte după afecţiunea ta. Ţine cont de faptul că el vrea să ştie că ceea ce face este important în ochii tăi,deoarece tu eşti primul lui reper în viaţă.

Cât de importantă este lecţia îngăduinţei

Atribuirea de porecle într-un grup,fie în cel de joacă,fie de la şcoală ori grădiniţă,este un lucru comun în zilele noastre. Însă puţini sunt cei care îşi dau seama că acestea îi pot răni pe cei din jur. Poţi evita acest lucru dacă-ţi înveţi copilul să accepte micile defecte ale altora,pentru că el la rândul lui nu e perfect.

Mai multe