Ce spun desenele despre el

26 noiembrie 2017   Parenting

Păstrezi cu grijă toate desenele celui mic, de la primele mâzgălituri. Ştiai că sunt un bun indicator al stării sale de spirit?

Cel mic desenează pentru a se amuza, dar şi pentru a-şi exprima sentimentele. Bucuria, supărarea sau chiar furia se pot ghici din desenele pe care le face sau prin observarea culorilor pe care le alege. Descifrându-le, îl poţi cunoaşte mai bine fără să fii nevoită să-i pui o mulţime de întrebări, la care poate nici nu ştie ce să răspundă. O analiză bună o poţi face adunând desenele din ultimele câteva luni. Vezi ce amănunte se repetă, ce culori alege, ce mărime au obiectele desenate şi unde le-a aşezat în pagină. Observă dacă obişnuieşte să apese cu creionul pe hârtie, remarcă fineţea contururilor. Toate vorbesc despre stările lui sufleteşti.

Desenează ceea ce-l supără

Îl vezi agitat, supărat? Cere-i să deseneze ceva sau pe cineva, eventual persoana care i-a stârnit emoţia care-l copleşeşte. Unii copii au tendinţa de a-i înfăţişa pe cei care li se par prea duri sau care se poartă urât cu ei sub forma unor vietăţi mici şi fioroase, pe care le desenează apăsat, cu linii îngroşate. Vei observa că le rezervă o parte mai mare din foaia de desen celor care le sunt dragi.

Îţi dai seama imediat că ai un copil extrovertit dacă desenează pe toată coala de hârtie. Un timid va schiţa obiecte mici, cu linii abia trasate pe o porţiune mică de foaie, mai ales în partea de jos. Încă un aspect care merită observat este poziţia în pagină a persoanelor sau a obiectelor. Reprezentările din partea de sus a foii arată ce este în mintea celui mic. De exemplu, poate înfăţişa un avion de mari dimensiuni pe un cer nu nori în culori deschise, ceea ce semnifică o agitaţie interioară. Ce apare în partea dreaptă a paginii arată de obicei relaţia cu tatăl, iar ceea ce este în stânga are legătură cu relaţia pe care o are cu mama. Dacă se desenează pe el însuşi în stânga înseamnă că se simte ocrotit mai mult de mamă, de care este dependent.

Dacă alege culori închise în partea dreaptă a paginii, înseamnă că nu are o relaţie bună cu tatăl său ori i se pare că e un părinte sever.

Şi culorile pe care le alege sunt un aspect important. Un copil calm, echilibrat emoţional, mulţumit va face desene în culori calde şi reci deopotrivă. Dacă este emotiv, sensibil, va opta pentru nuanţele reci sau pentru foarte puţină culoare.

– nu se teme să exprime ce simte, este afectuos, dar când foloseşte doar roşu poate fi ceva care-l tulbură sau îl nemulţumeşte profund.

– îşi doreşte să fie sincer şi să-şi recapete liniştea.

– este un copil vesel, plin de viaţă, extrovertit, dar dacă-l alege prea des este semn că se simte foarte obosit.

– se confruntă cu o mulţime de temeri.

– nu reuşeşte să scape de o stare de anxietate.

– se iubeşte foarte mult pe sine.

– este nemulţumit de el însuşi, invidios sau se luptă cu sentimentul de gelozie.

– îşi doreşte să se îndepărteze ce toţi cei care-l supără.

Mai multe