Cele 7 porunci ale părintelui singur
Te-ai despărţit de partenerul tău şi ai rămas părinte singur – ce te faci? Nu ai decât două alternative: ori te autovictimizezi şi clachezi, ori accepţi lucrurile aşa cum sunt şi preiei cârma.
Nu căuta vinovatul
Nu rezolvi nimic dacă în momentul în care rămâi singur cu unul sau mai mulţi copii începi să te lamentezi şi să cauţi vinovaţi:ba pe vecina mai tanără care l-a ispitit,ba pe soacra care încă de la început a vrut să vă despartă. Acum,prioritatea o reprezintă copiii. Dacă reuşeşti să-i echilibrezi pe ei după o asemenea schimbare majoră,care cu siguranţă că i-a traumatizat,problema este pe jumătate rezolvată.
Nu uita să le spui cât îi iubeşti
Ai de preluat treburile pe care în mod normal le făcea celălalt părinte,dar măcar seara,înainte de culcare,păstraţi ritualul:jucaţi-vă puţin,ieşiţi la o scurtă plimbare,priviţi un film. Citeşte-i copilului tău sau povestiţi ce a făcut fiecare în ziua care tocmai se încheie. Aminteşte-i mereu cât de mult îl iubeşti.
Nu te lamenta
Într-o asemenea situaţie,stresul la care eşti supus este maxim. Dacă fumai,vei fuma mai mult. Sau poate te vei refugia în mâncare. Dacă o iei pe calea aceasta,cu copiii cum rămâne? Îţi asumi riscul de a dispărea şi tu din viaţa lor,aşa cum eşti tentată să o faci? Reechilibrează-te:10 minute de gimnastică zilnică,dietă sănătoasă,somn bun. Când te copleşeşte tristeţea,poţi împărtăşi acest sentiment cu o prietenă apropiată.
Nu-ţi suprasolicita copilul
Într-un moment de criză cum este acesta,părintele care rămane singur are două tipuri de reacţii faţă de copilul lui:fie devine foarte indulgent,fie foarte dur,de teamă să nu-şi scape copilul din mână. Când simţi că ajungi la capătul puterilor,că micuţul tău nu te mai ascultă,aminteşte-ţi că şi el trece printr-o traumă,că este derutat,că poate se simte lipsit de apărare şi este copleşit de un sentiment de nesiguranţă.
Nu fugi de întrebări
Este absolut firesc ca în mometul în care sesizează absenţa unuia dintre părinţi din peisajul cotidian,orice copil să-şi pună unele întrebări. Unii le formulează cu voce tare,alţii le păstrează pentru ei şi în acest caz trebuie să iniţiezi tu discuţia,să-i oferi explicaţii. Spune-i micuţului tău adevărul atât cât se poate,pe înţelesul lui.
Nu uita să trăieşti
În noul ritm de viaţă căruia trebuie să-i faci faţă,introdu zilnic şi câteva momente de relaxare numai pentru tine. Oferă-ţi clipe de plăcere:o baie aromată,o carte bună,o şuetă cu prietenele,un film liniştitor. Sunt lucruri mărunte,care însă te încarcă de energie.
Nu fii mândră
Orice părinte singur are nevoie de o mână de ajutor,de la educatoare sau învăţătoare,de la bunicii micuţului,de la o bonă sau un prieten apropiat. Nu e bine să fii prea mândră sau să te ruşinezi să le ceri sprijinul!