Cele mai întâlnite mituri despre ochi – adevărate sau false?

11 ianuarie 2016   Parenting

Ştiai că cei mici au o focalizare mai bună decât cei mari? Spre exemplu, copiii îşi pot lipi ochii pe o foaie de ziar şi tot pot citi ce scrie pe ea. Am adunat aici câteva mituri cunoscute despre ochi, iar medicul specialist Serafinceanu Nakisa a oferit răspunsuri clare la fiecare dintre ele.

„Nu sta în faţa televizorului că ţi se strică ochii!“ sau „nu sta prea aproape de televizor că o să porţi ochelari“ se numără printre cele mai întâlnite mituri legate de ochi.

Calculatorul„strică“ochii

Nu mai mult decât televizorul. Un copil dar şi un adult poate sta în faţa calculatorului,dar nu mai mult de două ore continuu zilnic,ceea înseamnă că,dacă face pauze,poate să-şi desfăşoare activitatea.

Părinţii cu ochi albaştri nu pot avea copii cu ochi căprui

Acest mit este demontat de cercetătorii care au studiat fenomenul. Deşi foarte rar,se poate întâmpla şi invers,adică din ambii părinţi cu ochi căpruipot să apară copii cu ochi albaştri.

Morcovul măreşte acuitatea vizuală

Este adevărat că morcovii sunt buni pentru vedere,dar această calitate o au şi alte alimente,care conţin betacaroten. O vedere bună se obţine numai dacă există o alimentaţie echilibrată.

Numai băieţii pot avea daltonism

Din păcate,şi fetele pot avea daltonism,dar,e drept,în proporţii mai mici,adică 8% băieţii,faţă de 1% fetele.

Copilul să nu-şi încrucişeze ochii,ca să nu rămână aşa

Acest mit este fals. Medicii specialiştii sunt de părere că acest obicei poate avea beneficii pentru vedere,pentru că pune muşchii oculari în funcţiune. Dacă nu abuzează de acest gest,nu e un lucru rău pentru sănătate. Însă în niciun caz nu rămâne cu ochii aşa.

Părinţii cu ochelari vor avea copii cu vedere slabă

Din păcate,există un pic de adevăr aici,adică toţi părinţii care au o vedere slabă trebuie să ducă copilul la oftalmolog,pentru a se asigura că nu îi moşteneşte.

Mai multe