Certurile între fraţi: cum gestionezi situaţia

22 noiembrie 2015   Parenting

După o zi de muncă, ţipetele copiilor îţi pun nervii pe bigudiuri. Poţi să-i pui la colţ, să-i pedepseşti lăsându-i fără desene animate, degeaba. Bătălia se aprinde din orice!

Dragoste şi ură

Certurile dintre fraţiau suişuri şi coborâşuri de neînţeles pentru mami şi tati. Micuţii par să se deteste,pentru ca,zece minute mai târziu,să fie cei mai buni prieteni.  Ei pot comunica aşa cum nu comunică nici măcar cu părinţii. Fraţii şi surorile îşi împărtăşesc reciproc micile lor secrete şi pot avea un limbaj codat care ţie,ca părinte,îţi este inaccesibil.

De ce apar certurile

Fiecare ceartă e o mini-criză,generată de faptul că fraţii încearcă să-şi apere o poziţie sau să-şi revendice o alta. Un copil căruia i se va spune mereu „surioara ta e mai sportivă ca tine,las-o pe ea să meargă cu bicicleta ”,va încerca să scape de eticheta pe care i-au lipit-o cei din jur. Cearta cu sora/fratele este de fapt un mesaj lansat părinţilor,care sunt chemaţi astfel să facă dreptate.

Complici sau rivali?

În familiile în care fraţii au acelaşi sex,sentimentele au,dintr-o dată,o intensitate specială:atât dragostea,cât şi ura... De ce? Pentru că sunt posibile comparaţii între fraţii de acelaşi sex. Într-o familie cu două fetiţe,dacă una e un pic mai drăguţă,etichetele apar imediat:una va fi „cea frumoasă”,cealaltă va fi „urâţica”. Cum să nu o deteşti pe prima,care primeşte mereu toate laudele?

Cum intervii

Într-o primă etapă,trebuie să îi separi fizic atunci când se iau la bătaie. Apoi,după ce calmul a revenit,să faci pe mediatorul,având grijă să asculţi versiunea fiecărei părţi. Nu e musai să ţii cu parte sau cu alta;de fapt,intervenţia ta are rolul de a permite cuvintelor să preia ştafeta,în locul loviturilor.

Mai multe