Convinge-l să mănânce sănătos!

12 iunie 2011   Parenting

Dacă-ţi înveţi adolescentul să se hrănească serios la vârsta la care corpul lui creşte şi se dezvoltă, îl pregăteşti să facă cele mai bune alegeri dietetice în viaţă. În plus, poţi fi sigură că problemele de sănătate vor fi doar un vis urât pentru el.

Reclamele pentru produsele alimentare nesănătoase,timpul pe care nu-l ai la dispoziţie ca să-i găteşti,posibilitatea de a-ţi achiziţiona uşor mâncare de tip fast-food şi diversele presiuni sociale încurajează obiceiurile alimentare nesănătoase ale adolescentul tău. Ajută-ţi copilul să facă cele mai bune alegeri culinare încercând să-i modelezi comportamentul,învaţă-l cele mai importante reguli ale nutriţiei necesare organismului şi furnizează-i opţiuni sănătoase în defavoarea alimentelor periculoase.Eşti un exemplu pentru adolescent?

Pentru a-l putea obişnui pe adolescentul tău să mănânce sănătos,trebuie mai întâi să faci şi tu acelaşi lucru. Puterea exemplului funcţionează cel mai bine şi influenţează activităţile şi alegerile copilului de mai târziu. Aşa că este bine să te vadă mâncând o mulţime de fructe şi de legume sau bând apă ori lapte în locul sucurilor acidulate. Mai mult,nu fă abuz de alimente atunci când eşti stresată şi nu critica felul în care arăţi de faţă cu acesta.

În măsura în care timpul îţi permite,pregăteşte cina acasă şi mâncaţi împreună ca o familie. Opreşte televizorul şi aşezaţi-vă la masă pentru jumătate de oră. Cinele în familie îi oferă oportunitatea copilului tău de a mânca alimente sănătoase şi de a se ţine departe de fast-food. De asemenea,ele sunt o modalitate eficientă de a vă îmbunătăţii relaţiile de familie.

Dacă ţi-ai propus să-ţi obişnuieşti copilul să mănânce sănătos,învaţă-l mai ales cum să citească etichetele produselor alimentare. Aşa va ştii de ce nutrienţi ar putea avea nevoie,cum ar fi calciu sau fier,ca să se dezvolte armonios. Nu în ultimul râmd,asigură-te că are acces la o alimentaţie sănătoasă,cum ar fi fructele proaspete,legumele de sezon,brânza degresată,cerealele,peştele,carnea slabă şi iaurtul.

Ai grijă ca adolescentul tău să mănânce cel puţin trei mese pe zi,inclusiv micul dejun. În cazul în care pare că nu vrea să mănânce sau are o tulburare de alimentaţie,discută cu medicul de familie şi stabiliţi împreună un regim care să-l repună pe picioare. Nu-i permite copilului să ia pastile de slăbit dacă nu este mulţumit pentru felul în care arată,ci încurajează-l să facă sport şi să adopte un regim alimentar sărac în calorii.

Mai multe