Copiii cu taţi mai în vârstă au o speranţă de viaţă mai mare

13 iunie 2012   Parenting

O vârstă mai ridicată de procreare, în cazul bărbaţilor, ar putea creşte speranţa de viaţă a copiilor, potrivit cercetătorilor americani.

Copiii cu taţi,dar şi bunici mai vârstnici par “programaţi genetic” să trăiască mai mult,se arată într-un studiu realizat la Universitatea Northwestern.  

Alcătuirea genetică a spermei se modifică pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă,dezvoltând trăsături care favorizează o viaţă mai lungă şi care sunt transmise copiilor.

Experţii au stabilit de mai mult timp că speranţa de viaţă este legată de lungimea telomerilor,acele porţiuni situate la capătul cromozomilor,care găzduiesc codul nostru genetic,ADN-ul.

În general,o lungime mai mică a telomerului înseamnă o speranţă de viaţă mai mică. În majoritatea celulelor,telomerii se scurtează odată cu înaintarea în vârstă.

Excepţie face sperma,în cazul căreia telomerii se lungesc odată cu vârsta. Deoarece bărbaţii transmit ADN-ul copiilor lor prin spermă,aceşti telomeri lungi pot fi “moşteniţi” de generaţia următoare,speranţa de viaţă a celor mici crescând în mod considerabil.

Cercetătorii au stabilit că măsura cu care creşte lungimea telomerilor în fiecare an cu care bărbaţii amână conceperea unui copil este egală cu măsura cu care se scurtează anual lungimea telomerilor la persoanele de vârstă mijlocie. Alungirea telomerilor a fost şi mai vizibilă la copiii ai căror bunici paterni au devenit părinţi la vârste mai ridicate.

Mai multe