Copil: învaţă-l bunele deprinderi la ora mesei

24 noiembrie 2015   Parenting

Părinţii se străduiesc din ce în ce mai puţin să-i înveţe pe cei mici bunele deprinderi la masă. Astfel, transmit copiilor atitudini şi obiceiuri alimentare proaste, care se răsfrâng negativ asupra sănătăţii lor.

Fără desene animate

Cum să-ţi convingi copilulsă nu mănânce în sufragerie,ca să nu piardă desenul lui preferat? Dacă se poate,pune-i masa ori înainte,ori după desenul respectiv. Stai şi tu cu el la masă,şi acordă-i toată atenţia. Mănâncă şi tu foarte frumos,ca şi cum ai fi permanent urmărită de un ochi critic. Copilul mic are tendinţa de a imita gesturile adultului

Mulţumesc pentru masă!

Există o serie de reguli pe care va trebui să ai răbdare să i le repeţi copilaşului la fiecare masă:

-Să nu stea cu coatele pe masă,pentru că îi deranjează pe cei care stau lângă el.

-Să mestece cu gura închisă  şi să vorbească doar după ce a înghiţit tot.

-Să nu scoată sunete care îi pot deranja pe alţii:să pleascăie,să-şi sufle nasul (dacă nu se poate abţine,are voie să se  ridice şi să se ducă la baie),să „dea vânturi” sau să regurgiteze cu zgomot.

-Să nu uite de acel „mulţumesc pentru masă”,care răsplăteşte eforturile persoanei care a gătit.

Respectă orarul meselor

Foarte important:respectă orarul meselor. Pe cât posibil,aşezaţi-vă cu toţi la masă-ritualul acesta este un reper determinant în formarea copilului tău. Dacă aceasta nu este posibil zilnic,încearcă să impui masa de duminică,în jurul căreia să se reunească toată familia. E un excelent prilej de a trece în revistă întâmplările săptămânii.

Nu vă enervaţi

Nu crea situaţii conflictualecând mâncaţi. Puştiul vine cu plăcere la masă dacă o asociază cu momente plăcute.

Regulile,în funcţie de vârstă

Ţine cont de vârsta micuţului înainte de a-i impune anumite reguli. Unui puşti de 1 an şi-un pic nu poţi să-i ceri să stea nemişcat la masă şi să mânuiască tacâmurile impecabil. Nici nu poţi să nu-l laşi să pună mâna pe mâncare:contactul tactil cu alimentele noi îi este indispensabil pentru de a le „adopta”.

Mai multe