Copilul, cel mai simpatic ajutor de bucătar!

4 iunie 2011   Parenting

Să-ţi primeşti în bucătărie copilul sau copiii, pentru a găti împreună, poate fi o adevărată distracţie. În plus, îl educi în privinţa unor obiceiuri alimentare sănătoase. Iar o familie care face cât mai multe lucruri împreună are cu atât mai multe şanse să fie o familie fericită.

Niciodată nu e prea devreme să te deprinzi cu obiceiurile sănătoase. Să înveţi de mic de ce e bună o salată preparată în casă,din legume proaspete,ornată cu verdeţuri şi măsline,nu e mare lucru. E la îndemâna oricărui părinte să-şi înveţe copilul astfel de lucruri. Şi să-l facă să-i placă şi cum se prepară,nu doar partea cu mâncatul.Unde mai pui că e atât de simplu! Deschide uşa bucătăriei şi lasă-ţi copilul să intre,să rupă firele de pătrunjel,să decoreze prăjitura glazurată în stilul lui artistico-naiv,care va cuceri pe dată până şi o pretenţioasă invitată la masa de sâmbătă. Dacă uneori gătitul ţi se pare o corvoadă,implicarea unui copil haios poate transforma timpul petrecut în bucătărie într-o bucurie pentru toţi membri familiei.Copiii sunt curioşi în legătură cu ce se petrece în bucătărie,spun psihologii. Doar ştim cu toţii plăcerea cu care „gătesc” cei mici fel de fel de preparate din plastilină,în tăvi colorate,de jucărie. Dă-i ocazia de-a găti „de-adevăratelea” şi de a putea spune,cu mândria aia de copil:„asta e făcută de mine,e cea mai bună!”. Implicarea unui copil în activităţile din bucătărie nu îi educă doar obicieurile alimentare. În felul ăsta,el învaţă ce înseamnă lucrul în echipă şi simte,la sfârşitul experimentului culinar în care a fost implicat,satisfacţia reuşitei. Sau gustul eşecului,dacă prăjitura s-a ars.

În bucătărie e mereu ceva de făcut,pentru orice vârstă!Pentru o experienţă agreabilă şi în deplină siguranţă,asigură-te că sarcinile distribuite celor mici sunt potrivite cu vârsta şi capacităţile lor.

Decoratul.Chiar şi un copil de doi sau de trei ani poate presăra bucăţi de fructe pe o prăjitură,poate pune măslinele în salată,una câte una sau toate odată,poate împături şerveţelele pentru masă. În plus,va fi încântat să facă toate astea.

Amestecatul.Copiilor le place să vadă cum ingredientele se transformă,amestecând ouăle cu laptele,pentru o omletă. Sau amestecând încontinuu ingredientele pe care tu i le-ai pus într-un castron de plastic,până ce acestea se transformă-ntr-o pastă,numai bună de pus la cuptor.

Opera lui,în întregime.Se va simţi extrem de mândru să simtă că reuşita unui preparat culinar îi aparţine în totalitate. Cumpără-i un blat de pizza şi lasă-l pe el să se ocupe mai departe. Sfătuieşte-l să întrebe dacă are dubii şi stai cu ochii pe el.

Dreptul de a folosi un cuţit?Orice copil se simte deja „mare”,când i se acceptă acest drept. Supraveghează-l îndeaproape şi,la început,lasă-l să taie o bucată de brânză,o banană,produse care nu presupun cine ştie ce dificultate la feliere.

Cuptorul,preferatul domnişoarelor într-o bucătărie.Odată ce a trecut de 10 ani,o fată va vrea să poată face,de la început la final,o prăjitură sau orice alt preparat care necesită folosirea cuptorului. Este nerecomandat să-i interzici,de preferat ar fi să alegeţi o zi de sâmbătă,în care tu să bei o cafea în bucătărie,iar ea să-şi pună în practică experimentul,în timp ce staţi la poveşti. De multe ori,lucrurile interzise pot fi puse-n practică pe ascuns,mai ales la această vârstă. Or asta chiar poate fi riscant!

Să găteşti alături de copiii tăiva fi,cu siguranţă,mai antrenant decât de una singură. Fii atentă la împărţirea sarcinilor,astfel încât experienţa să fie nu doar plăcută,ci şi utilă celor mici. Nu uita să ai o atitudine relaxată şi să-ţi păstrezi zâmbetul chiar dacă o ceaşcă s-a spart. La final,ţi se va spune că „eşti cea mai cool mamă din lume!” Aşadar,tu cu cine găteşti de mâine?

Pont:Aceste sfaturi au efect doar în acele familii în care copiii se arată interesaţi de ceea ce se pertece în bucătărie. Sunt şi copii deloc interesaţi,bineînţeles!

Mai multe