Copilul tău nu se concentrează. Cum îl ajuţi?

25 martie 2017   Parenting

Sigur cunoşti părinţi care se plâng că nu o mai scot la capăt cu copilul lor, pentru că nu este atent la şcoală sau când îşi face temele. Sau poate eşti chiar tu unul din părinţii care are probleme în a-şi convinge năzdrăvanul să fie atent, măcar un sfert de oră.

Conform psihologilor,un elev este capabil să se concentreze asupra unui subiect,la clasă,în jur de 10 minute. 

Atenţie sporită,în paşi

Există mai multe metode care te pot ajuta să-l determini pe copil să se concentreze asupra unei sarcini pe care i-o dai:

·         Unii specialişti cred că imediat după şcoală,copiii ar trebui să mănânce apoi să treacă direct la făcutul temelor,iar alţii spun că ar fi mai bine pentru copii să aibă o perioadă de o oră,în care să se joace. Alege ce crezi că se potriveşte mai bine cu firea copilului tău.

·         Creează-i un spaţiu personal în care să se simtă în largul său. Spre exemplu un birou unde să îşi facă temele,o măsuţă pentru proiectele creative. Nu lăsa televizorul deschis sau muzica tare în timp ce lucrează. Pe cât posibil,stai lângă el şi supraveghează-i activitatea.  

·         Pune-l  să-şi înceapă temele temelor cu materia care nu-l încântă cel mai mult. Dacă ar începe cu disciplina care îi place,termină foarte repede şi îşi pierde energia pentru a continua.

·         Dacă cel mic se plânge că nu-i place matematica,explică-i în ce fel îl va ajuta această materie în viitor (exemplu:matematica îl va face să gândească şi să acţioneze logic,să ia notă mare la examenul de capacitate,ca să se poată înscrie la liceul preferat şamd) . Fă-l să iubească fiecare materie,implicându-i în diferite experimente creative.

Sfat Click! pentru femei

Pentru a putea fi atenţi în activităţile lor de zi cu zi,copiii au nevoie întotdeauna de odihnă şi o alimentaţie echilibrată. Nu îi poţi cere unui elev să se concentreze la şcoală dacă s-a dus la culcare la ore înaintate sau dacă a sărit dimineaţa peste un mic dejun sănătos.

Petrece mai mult timp cu el

Nu-l lăsa să stea mult timp în faţa televizorului ori cu ochii în ecranul tabletei. Inventaţi împreună jocuri care-i captează atenţia. Vei descoperi astfel care sunt lucrurile care îi plac:desen,pictură,modelaj,dans.Petrece cu copilul mult timp în aer liber. Sădeşte în el dragostea pentru natură şi pentru exerciţiile fizice. Practicarea unui sport,mai ales a unuia de echipă,nu va face decât să-l ajute pe micuţ să elimine surplusul de energie,să fie mai organizat,să-şi stabilească ţeluri şi modalităţi ca să le atingă. Dacă micuţul tău nu e genul sportiv,poate e pasionat de muzică:deşi presupune concentrare,cântatul la instrument nu va fi perceput de junior ca o corvoadă. În toate situaţiile,fii alături de el şi implicaţi-vă împreună în activităţi plăcute şi instructive.

Mai multe