Cu «piticii» la drum lung
Cu cât drumul e mai lung, cu atât ai mai multe probleme: ba e cald, ba frig, ba vor mâncare, ba s-au plictisit. Ştii cum să-i linişteşti?
Când este vorba despre confortul copiilor în maşină,cel mai bun reper eşti chiar tu,spun pediatrii. Dacă ţie ţi-e cald,şi celor mici le este. Aşa că nu te grăbi să blochezi uşile şi să închizi aerul condiţionat,doar ca să nu le fie frig celor mici.
Mai bine înarmează-te cu parasolare,sticle cu apă,gustări diverse şi cu... multă răbdare. Un drum cu maşina şi cu copiii poate fi mult mai obositor decât cea mai grea zi la serviciu. Nu însă şi cu ideile noastre!De la ce vârstă?
Cu un copil de un an,puteţi pleca în concediu. Pentru copiii sub trei ani,se pot folosi scaune speciale,care se pun pe bancheta din spate a maşinii. Ar fi indicat ca unul dintre părinţi să stea cu micuţii pentru orice eventualitate. Un copil mai măricel poate sta pe banchetă,legat cu centura.
Apa şi gustările,nelipsite
Înainte de a pleca la drum,asigură-te că ai la îndemână tot ce trebuie:apă,lapte,fructe,mici gustări,şerveţele umede şi uscate şi o pungă pentru cazul în care i se face rău cuiva. De regulă,copiii sub trei ani nu ar trebui să resimtă răul de maşină,dar...
Ca alimentele să nu se altereze,ar fi bună o pungă termoizolantă. Toate obiectele necesare trebuie puse la un loc,într-o sacoşă care să fie depozitată la picioare. Astfel,te asiguri că micuţii nu vor fi loviţi la o frână mai puternică.
Cum îi aperi de căldură
Prima grijă a părinţilor care merg cu copiii în maşină este temperatura. Ei bine,pediatrii te sfătuiesc să foloseşti aerul condiţionat la temperatura la care eşti tu obişnuit,fără însă ca acesta să-i bată direct în faţă. Iar ca să-i aperi de razele soarelui poţi pune tot felul de parasolare care se lipesc pe geam fie cu ventuze,fie cu adeziv. Le mai poţi da şi pălăriuţe cu cozoroc.
Dacă te-ai încumetat la drum cu un copil mai mic de un an,trebuie să ştii că există plase speciale împotriva ţânţarilor şi a soarelui.
Fără frâne bruşte
Cu cei mici în maşină,stilul de condus ar trebui să fie mult mai precaut. Asta înseamnă să păstrezi o distanţă mai mare faţă de maşina din faţă,să nu forţezi verdele sau bariera,ca să nu fii obligată să pui frână bruscă. De asemenea,discuţiile în contradictoriu şi poliţele de plătit în trafic ar trebui lăsate pe altă dată.
Trucuri rapide
*Asigură-te că cel mic nu poate deschide uşa sau geamurile.
*Copiii sub 14 ani nu au voie pe locul din dreapta şoferului.
*În zilele toride,plecaţi la drum mai devreme.
*Dacă copilul e treaz,menţine-i buna dispoziţie:cântă-i,vorbeşte-i,explică-i ce vede pe drum. Poţi inventa mici jocuri,în care-l pui să denumească obiectele de pe stradă. Îi mai poţi cumpăra o jucărie nouă,care să-l ţină ocupat!