Cum ajută joaca dezvoltarea creativităţii

8 iulie 2016   Parenting

Copiii uită de mâncare, de somn sau de oboseală atunci când sunt lăsaţi să facă ceea ce-şi doresc cel mai mult, adică să se joace. Află cum îi ajute joaca să-şi dezvolte creativitatea!

Copiii cresc cel mai frumos atunci când se bucură din plin de fiecare clipă de joacă. Orice pată de pe  hăinuţele lor înseamnă o nouă experienţă,o nouă aventură în lumea jocurilor şi a copilăriei,din care el învaţă ceva nou. Iar de fiecare dată când îl timiţi afară,la joacă,cu hăinuţele curate,îl pregăteşti pentru a cuceri lumea.Lasă-l pe cel mic să îşi exprime creativitatea,să descopere bucuria jocului afară,să construiască experienţe inedite,de care să îşi aducă aminte cu drag atunci când va fi mare.

„Toate cercetările legate de dezvoltarea creierului copiilor susţin importanţa stimulării timpurii şi echilibrate a tuturor simţurilor. Formarea corectă a reţelelor neuronale are loc atunci când copilul este expus unui mediu bogat în culori,sunete,gusturi,mirosuri,mişcare şi atingere. Astfel,experienţele senzorio-motorii timpurii constituie fundamentul inteligenţei şi creativităţii de mai târziu. Creierul se dezvoltă prin expunerea directă  a copilului la activităţi care să îi permită să exploreze,să experimenteze şi să acţioneze nemijlocit asupra mediului înconjurător,chiar cu riscul de  a greşi,a strica sau a se murdări.Jucându-se şi utilizându-şi toate simţurile,copilul înţelege cum funcţionează lumea înconjurătoare şi îşi dezvoltă abilităţile de a găsi soluţii,de a rezolva probleme,de a crea.”,spune psihologul clinician şi educaţional Monica Bolocan

Conform studiului naţional realizatde OMO Ultimate,6 din 10 mame (respectiv 4 din 10 taţi) spun că cei mici se murdăresc atunci când se joacă în aer liber. Mai mult,şi atunci când se joacă încasă,copiii îşi murdăresc hainele. Pentru copii,modalitatea ideală de a cunoaşte lumea,de aexperimenta şi a-şi exersa creativitatea este prin joacă,chiar dacă uneori se mai şi murdăresc.

Mai multe