Cum ajuţi o persoană depresivă
Când cineva drag trece printr-o perioadă grea, este bine să-i întinzi o mână de ajutor. Suportul şi încurajarea unei alte persoane pot să joace un rol important în procesul de vindecare şi de recuperare după o depresie.
Prima regulă atunci când vrei să ajuţi o persoană deprimată este să fii sigură pe tine şi să-ţi conturezi un echilibru emoţional care să reziste în faţa unei asemenea boli. Depresia este o afecţiune periculoasă,dar tratabilă,care afectează milioane de persoane,de la tineri la bătrâni,şi se regăseşte în toate etapele vieţii. Cel mai important este însă că ea nu afectează doar pe cei suferinzi,ci şi pe cei care se găsesc în apropierea lor.
Nu este vina ta!
Atunci când o persoană apropiată este depresivă,poţi să experimentezi un număr mare de emoţii,care includ senzaţia de frustrare,furie,vină,tristeţe şi neputinţă. Aceste sentimente sunt normale,deoarece nu este uşor să vezi cum cel drag suferă şi nu poţi face mare lucru pentru a-i uşura chinul. Totul se poate transforma într-o sarcină împovărătoare,lipsită de sens. Însă este foarte important să înţelegi că nu stă în puterea ta să-i ştergi cu buretele durerea şi nici nu eşti vinovată de problemele de sănătate pe care le are. Toţi trecem prin necazuri şi neputinţe care pot sfârşi cu o depresie,dar încercăm să luptăm împotriva ei şi să acceptăm realitatea oricât ar fi de dureroasă.
Vorbele trebuie alese cu grijă
Cea mai mare greşeală este să-i induci suferindului ideea că totul ar fi în imaginaţia lui şi că n-are rost să se trateze. Depresia este o boală reală,şi nu închipuită,iar neplăcerile pe care le provoacă sunt de-a dreptul supărătoare. Replicile de genul:„Toţi trecem prin asta la un moment dat” şi „Vezi partea bună a lucrurilor,ai atâtea motive să te simţi împlinit”,nu-l vor ajuta. În schimb,poţi încerca ceva de genul:„Sunt aproape de tine” şi „Vom trece împreună peste aceste momente grele”.
Încurajările,un ingredient de mare ajutor
Încurajează persoana depresivă să ceară ajutor de specialitate. Psihologul şi psihoterapeutul sunt în măsură să ajute un depresiv să treacă peste suferinţă. Dar să nu te aştepţi să-ţi fie uşor. Depresia mănâncă energie şi reduce motivaţia,aşa că până şi ideea de a face o programare sau căutarea unui doctor îl pot face să fie reticent. În cazurile grave,pacientul poate să creadă că boala nu poate fi vindecată şi că niciun tratament nu este destul de bun. Dar dacă te ţii de capul lui şi-i eşti aproape,este posibil să fie mult mai receptiv. După ce a primit instrucţiuni din partea medicului,sprijină-l să le pună în practică şi spune-i că ai încredere şi că-l vei susţine necondiţionat.