Cum ajuţi o persoană deprimată

24 martie 2011   Parenting

Tristeţe persistentă, iritabilitate, oboseală, lipsă de încredere în sine, crize de plâns...este portretul unei persoane deprimate. Poate fi chiar un prieten de-al tău, o rudă sau un membru al familiei. Iată ce poţi face ca să-l scoţi din această stare:

Suferinţa trebuie luată în serios

Dacă un apropiat începe să ţi se confeseze,ai grijă să-l asculţi cu atenţie şi să nu-i banalizezi suferinţa. Evită,de asemenea,fraze precum:„n-ai nimic,exagerezi" sau „nu este nicio tragedie, o să treacă". Se va simţi neîţeles şi va avea tendinţa să se izoleze şi să creadă că nimeni nu-l poate ajuta.

Încurajează-l să ceară ajutor

O persoană aflată în depresie poate fi ajutată foarte bine de către un specialist. De aceea,este bine să-i sugerezi să meargă la un psiholog. Nu este uşor,căci pot apărea reticenţedin partea persoanei aflate în suferinţă. De aceea,oferă-te să o însoţeşti la prima şedinţă.

Învaţă să nu judeci

Atunci când o cineva este deprimat,este foarte important să nu judeci deciziile pe care le ia şi nici să-l faci vinovat de ceea ce i se întâmplă. Nu vei face decât să-i acutizezi suferinţa. Şi nu apela la fraze precum „ sunt alte sute de persoane care o duc mai rău decât tine" căci poate înţelege că-i minimalizezi suferinţa şi că nu consideri că are dreptate.

Ascultă cu atenţie

Acest lucru înseamnă că trebuie să dai dovadă de răbdare, să fii caldă şi să asculţi până la capăt tot ceea ce-ţi spune persoana respectivă. Lasă persoana să-şi verse toate ofurile şi dă-i sfaturi, chiar dacă dă impresia că nu te ascultă. Cu un asemenea comportament din partea ta, va găsi un sprijin real în tine.

Rămâi pozitivă

Pentru o persoană care trece printr-o perioadă mai proastă,viitorul este sumbru. Asta înseamnă că rolul tău este să-i creşti moralul şi să-l ajuţi să vadă partea plină a paharului.Adu-i aminte de momentele plăcute din viaţa lui,de reuşitele pe care le-a avut. Vei vedea că,încet încet,îi vei readuce zâmbetul şi pofta de viaţă.

Mai multe