Cum alegi cea mai bună grădiniţă pentru copilul tău

22 noiembrie 2018   Parenting

Găsirea grădiniţei potrivite pentru copil poate fi destul de dificilă cand nu eşti sigur care sunt principiile care ti se potrivesc cel mai bine tie şi familiei tale.

Iată câteva dintre sfaturile unui educator şi consilier pentru părinţi

"În primul rând, alegerea cea mai potrivită este cea pe care o simţi şi o alegi cu toată inima. Este poate cea mai grea decizie pe care trebuie să o iei, pentru că până la urmă este locul în care urmează să îţi laşi copilul pentru câteva ore sau chiar până seara, la ora 18:00, în fiecare zi. Aşadar, ai nevoie să ştii că cel mic va fi în siguranţă în tot acest timp", susţine Gabrielei Hranovschi, educator Montessori (0-3 ani).

Iată ca am ajuns şi la primul criteriu: siguranţa. Când spunem siguranţă, ne referim atât la siguranţa fizică, dar şi la cea emoţională.

Citeşte şi: Ce au în comun Mark Zuckerberg, Bill Gates şi Prinţul William? Tipul de educaţie!

În ceea ce priveşte siguranţa fizică, este nevoie să observi mediul: cum sunt clasa, vestiarul, baia, mobilierul, etc. Sunt ele de dimensiunea potrivită, sunt de calitate, într-un cuvânt, sunt sigure?

Atunci când vorbim de siguranţa emoţională, trebuie să ne asigurăm că întreg personalul gradiniţei cunoaşte nevoile copiilor şi îi abordează pe aceştea cu blândeţe, râbdare şi respect.

"Voi pune accentul pe această parte pentru că, dacă gradiniţa respectivă a trecut ”testul siguranţei fizice”, când vine vorba de partea emoţională, lucrurile nu mai sunt atât de simple. Desigur un mediu sănătos este unul care este ghidat de principiul ”libertate şi limite” şi aici este un întreg subiect de dezbătut. Vorbim aici de creşterea stimei de sine, încurajarea independenţei şi autonomiei. Un mediu bine pregătit oferă siguranţă copilului, iar intr-un mediu sigur acesta se dezvoltă şi atinge potenţialul maxim. Toţi copiii se nasc cu aceeaşi dorinţă de a explora şi a învăţa, însă numai un mediu sigur poate ajuta copilul în acest sens. Un mediu ostil îl va face pe copil să se închidă, să nu mai exploreze, în consecinţă să nu se dezvolte la capacitate maximă", mai spune Gabriela Hranovschi. 

După familie, comunitatea este un mediu extrem de important. Personalitatea copilului se formează în funcţie de mediul în care creşte copilul. Familia şi gradiniţa (comunitatea) trebuie să facă o echipă bună, care să servească interesele copilului. Educatorul trebuie să cunoască foarte bine stadiile de dezvoltare ale copilului şi să pregătească un mediu potrivit pentru fiecare nivel de dezvoltare. Pregătirea adulţilor de la clasă este aşadar esenţială.

"În felul acesta am ajus la un alt criteriu, pregătirea adulţilor de la clasă. Cum îţi dai seama de asta? Citeşti CV-ul şi ai o discuţie cu el, pe scurt, despre educaţia şi dezvoltarea copilului. În plus, timpul petrecut în gradiniţă pentru adaptarea copilului te va ajuta să observi cum decurge o zi obişnuită acolo. Între educator şi părinte trebuie să existe acea chimie, fără de care nu putem vorbi de echipă. Copilul are nevoie de asta: mama şi educatorul să facă echipa de care el are nevoie în acestă perioadă", explică Gabriela. 

"Joaca în aer liber! Nu ştiu dacă vă vine să credeţi dar sunt gradinite care nu scot copiii afară pentru ca este ” puţin răcoare”. Aici este din nou vorba de principiile personale, însă cred că un copil are nevoie de timp cât mai mult în aer liber! ", mai spune aceasta.

Desigur, sunt şi alte aspecte de care este nevoie să se ţină cont: unde este pregătită hrana, cine face triajul medical, costul fiecărui tip de program în parte şi aşa mai departe.

Pornind de la premisa că fiecare copil este unic, gradiniţa trebuie să se adapteze aşa cum poate mai bine, nevoilor fiecărui copil în parte. Când vine vorba de copii, nu poţi generaliza!

Mai multe