Cum creşti un copil sensibil

12 februarie 2014   Parenting

Într-o lume în care succesul şi fericirea par să aparţină doar oamenilor „puternici”, iar competiţia este parte din normalitate, a creşte un copil sensibil poate deveni o adevărată dramă pentru mulţi părinţi.

 „Este prea sensibil. Se supără şi plânge din orice. Evită grupurile mari de copii. Îi este foarte milă de animale şi ar vrea să le salveze pe toate!”sunt câteva dintre descrierile pe care adulţii le pot face copiilor sensibili.

Numiţi şi copii „orhidee”,un procent de 15%-20% dintre copii se nasc cu un temperament si o sensibilitate mai ridicată decât media,reacţionând mai puternic la situaţii,oameni sau caracteristici ale mediului (zgomot,lumini puternice etc.). Cum recunoşti copilul sensibil:

·         se sperie uşor dacă îl întrerupi dintr-o activitate

·         reacţionează intens emoţional

·         nu îi plac surprizele

·         îţi citeşte uşor gândurile şi îţi poate anticipa reacţiile

·         observă uşor schimbări subtile în înfăţişarea celorlalţi sau în mediul familiar

·         preferă să se joace singur

·         oboseşte uşor dacă se află în grupuri mari de copii sau în locuri zgomotoase

·         este precaut şi preferă să gândească înainte de a acţiona

Pentru că reacţionează mai puternic la mediul în care trăiesc,copiii sensibili vor beneficia mai mult dacă primesc afecţiune,acceptare din partea adulţilor din jur şi încurajare. De asemenea,vor fi mai afectaţi de pedepse,critici,respingere sau descurajări. Pentru că de multe ori sunt etichetaţi ca timizi şi pentru că adulţii pot fi tentaţi să încerce să îi „schimbe”,pot dezvolta probleme emoţionale precum depresia sau anxietatea.

Acceptă-l pe copil aşa cum este.Sensibilitatea este o trăsătură înnăscută,pe care,oricât şi-ar dori,nu o va putea „şterge” sau „depăşi”.  În schimb,sensibilitatea aduce cu sine avantaje pe care este bine să îl ajuţi pe copil să le identifice:intuiţia,spiritul de observaţie,compasiunea,empatia,atenţia la detalii,creativitatea. Mulţi artişti renumiţi au avut o sensibilitate peste medie,aşa că îl poţi încuraja pe copil să se familiarizeze cu un domeniu artistic care îl interesează.

Vorbeşte cadrelor didactice despre copilul tăuşi arată-i că va obţine rezultate mai bune cu copilul tau dacă îl abordează cu înţelegere şi acceptare.

Evită pedepseleşi critica atunci când copilul tău greşeşte.Alege să comunici calm şi deschis şi ajută-l să îşi corecteze greşeala. Priveşte-l pe copil mai degrabă ca pe un partener şi vorbeşte-i ca unui egal,vei obţine rezultate mai bune astfel.

Învaţă-l să facă faţă problemelor care apar din cauza sensibilităţii crescute:oboseala excesivă,tristeţea,tendinţa de a se izola,anxietatea. Vorbeşte-i copilului pe înţelesul său despre sensibilitate,despre tehnici de relaxare şi despre cum poate face faţă emoţiilor negative. Poţi apela oricând la un psiholog pentru a primi sprijin în această privinţă.

şi oferă-i posibilitatea de a se retrage în linişte atunci când are nevoie. Spaţiul personal şi timpul petrecut în linişte sunt esenţiale pentru copiii şi persoanele sensibile. Poţi crea in camera sa un colţ în care să se retragă atunci când vrea să fie liniştit:un fotoliu în care poate sta comod,cu o muzică relaxantă şi o lumină difuză.

Mai ales părinţii care nu au ei înşişi un asemenea temperament pot să accepte cu greu că au un copil sensibil şi pot întâmpina o mulţime de dificultăţi. Cel mai important este să reţii că dacă îi oferi înţelegere,iubire necondiţionată şi acceptare a emoţiilor sale,copilul sensibil se va dezvolta armonios.

Mai multe sfaturi pentru părinţi poţi citi pe SuntParinte.ro.

Mai multe