Cum deosebeşti alergia de intoleranţă alimentară?

15 noiembrie 2016   Parenting

Îl doare des burtica? Acesta poate fi un indiciu că organismul lui nu tolerează bine anumite alimente. Pentru asta, cel mai bine este să mergi cu el la un medic specialist. Este posibil să sufere de intoleranţă sau de alergie alimentară.

Care este diferenţa între alergie şi intoleranţă alimentară,te întrebi? Ei bine,totul depinde de simptome.

Ce este şi cum apare alergia alimentară

Reacţie imediată a sistemului imunitar la proteinele din alimente,precum faină,lapte,ouă,soia,alune,alergia alimentară se manifestă prin strănut,respiraţie şuierătoare sau alte probleme respiratorii,urticarie şi stări de vomă.

Din păcate,studiile în domeniu au descoperit că micuţii care provin din familii cu istoric medical cu cazuri de eczeme,alergii,astm şi rinite alergice sunt mai predispuşi să sufere din pricina alergiilor alimentare. Nu te speria! Nu înseamnă că dacă tu ai rinită,puiul tău va avea alergie la unele alimente. Riscuri sunt,dar sunt şi şanse să nu aibă nicio problemă de acest gen.

Cum se manifestă intoleranţa alimentară

Comparativ cu alergia alimentară,intoleranţa la unele alimente este însoţită în special de simptome digestive,cum sunt acumularea de gaze în stomac,balonarea,diareea şi crampele abdominale. Trebuie să ştii că pot apărea şi erupţii cutanate. Cu toate astea,intoleranţa alimentară,desi este neplăcută,nu este aşa de periculoasă,precum este alergia care poate provoca şoc anafilactic.

Intoleranţa la lactoză este,însă,cel mai des întâlnită şi apare la cei care nu au acele enzime necesare pentru a digera lactoza,adică zahărul din lapte. Specialiştii spun că intoleranţa la lactoză apare la oamenii care provin din medii unde laptele de vacă nu este inclus în meniul obişnuit,cum ar fi Asia şi Africa. Pe de altă parte,când încep să mănânce lapte,cei mai mulţi copii mici manifestă intoleranţă la laptele de vacă,şi sunt mai dese cazurile între trei şi cinci ani.

Bine de ştiut!

Boala celiacă este o reaţie a intestinului la gluten,o proteină care se găseşte în produsele alimentare,cum ar fi grâu,secară,orz şi ovăz. Şi acest tip de boală apare frecvent la copii şi este gravă,pentru că glutenul distruge mucoasa intestinului. E bine să faci investigaţii din vreme,pentru că,adesea,copilul cu boală celiacă se dezvoltă mai încet şi pare subnutrit. Din fericire,dacă este supus unei diete fără gluten,cel mic îşi va reveni.

Mai multe