Cum faci supă pentru bebeluşi corect. Paşii care trebuie respectaţi

19 decembrie 2018   Parenting

Faci des supă pentru adulţi? Ei bine, să nu crezi că e la fel de uşor să faci o supă pentru un bebe de peste 6 luni. Nu e complicat să găteşti supa, ci să alegi alimente sănătoase şi naturale. Azi vom discuta despre cum faci supă pentru bebeluşi corect.

Ce ingrediente sunt permise pentru un bebeluş? Ce tip de apă este potrivit? Care sunt legumele sănătoase? De unde le procurăm? Ce surse de carne alegem?

Cum faci supă pentru bebeluşi

Reguli importante

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diversificarea se face de la 6 luni ale bebeluşului. Prima mâncare gătita este o supă din rădăcinoase. Morcov, dovlecel, ţelină, păstârnac, dovleac, rădăcină de pătrunjel, cartof sunt legumele de la începutul diversificării. La 8-10 luni se introduc alimentele: mazăre, broccoli, spanac, ardei gras. După 10 luni se introduc şi roşiile.

Reguli supă pentru bebeluşi:

- Se foloseşte apă plată special destinată hidratării şi preparării hranei bebeluşilor şi copiilor.

- Legumele se spală bine şi se curăţă.

- Nu se adaugă sare şi nici condimente.

- Nu se prepară supe cu prăjeli sau cu rântaşuri.

- Legumele fierte bine şi zeama de la supă se pasează cu ajutorul unui blender.

Cum alegi legumele pentru bebeluşi

Sunt recomandate legumele cu provenienţă locală, de sezon. Nu cumpăraţi fructe sau legume coapte parţial. Au fost culese de verzi şi sunt coapte artificial. Nu vor face bine bebeluşului. Nu cumpăraţi fructe şi legume lucioase. Au fost tratate cu ceară.

Indicat ar fi ca părinţii să cumpere alimente pentru bebeluşi de la ţăranii români. Fie că vă faceţi un prieten la o tarabă din piaţă sau călătoriţi o dată pe săptămână în afara localităţii, în mediul rural, efortul merită pentru sănătatea copilului vostru.

Cum alegi carnea pentru bebeluşi

La început, se recomandă curcanul, puiul (de ţară, de preferat) şi carnea de vită. Carnea de porc e recomandată după vârsta de 3 ani. Carnea pentru bebeluşi se congelează în bucăţele mici, în pungi diferite. Nu luaţi o bucată mare pe care să o decongelaţi des. Carnea se curăţă de piele şi grăsime. Se fierbe separat şi zeama se foloseşte pentru mâncărurile adulţilor, nu a bebeluşilor. Se poate fierbe şi în 2 ape, apoi se amestecă în supa bebeluşilor.

Cum alegi apa pentru bebeluşi

Apa pentru consumul bebeluşilor, fie de băut, fie de pus în mâncare, trebuie să:

să provină dintr-o sursă certificată

să fie slab mineralizată

conţinutul de sodiu să fie mai mic de 20 mg/l;

conţinutul de nitraţi să fie mai mic de 50 mg/l;

conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l.

Sticlele pentru hidratarea şi pregătirea hranei bebeluşului se păstrează ferite de acţiunea directă a razelor de soare şi de îngheţ.

Sursa: csid.ro

Mai multe