Cum îi afectează pe copii statul mult în faţa televizorului

17 martie 2015   Parenting

Copiii care îşi petrec serile uitându-se la televizor au şanse foarte mari ca la maturitate să aibă un stil de viaţă sedentar şi probleme de sănătate, precum diabet şi afecţiuni cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.

Studiul efectuat de cercetători pe o durată de 30 de ani,bazat pe informaţiile obţinute de la 6.000 de participanţi,arată că modalitatea de petrecere a timpului liber în perioada copilăriei poate influenţa sănătatea individului timp de decenii,în perioada maturităţii. Astfel,copiii care petrec mult timp în faţa televizorului vor deveni,cel mai probabil,adulţi sedentari,lipsa de mişcare având implicaţii negative asupra sănătăţii lor.

Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra,care au realizat studiul,îi avertizează pe părinţi să ţină seama de concluziile cercetării şi să îşi încurajeze copiii să aibă un stil de viaţă mai activ.

"Privitul la televizor pe perioade lungi de timp este legat de riscul de îmbolnăvire de diabet de tipul II şi maladii cardiovasculare",a precizat cercetătorul Mark Hamer.

Potrivit studiului,83% dintre participanţii care petreceau mai mult de trei ore zilnic în faţa televizorului la vârsta de 42 de ani urmăriseră des emisiuni TV la vârsta de 10 ani.

De asemenea,adulţii care urmăreau programe TV cel puţin trei ore zilnic aveau o stare de sănătate slabă sau chiar proastă,cei mai mulţi fiind supraponderali sau chiar obezi. În plus,cei mai mulţi au raportat că taţii lor fuseseră supraponderali.

"După ştiinţa noatră, acesta este primul studiu care investighează legăturile obiceiului de a sta în faţa televizorului în copilărie cu viaţa de adult, în cazul unui grup reprezentativ de persoane născute în aceeaşi perioadă. Intervenţiile privind reducerea timpului de urmărire pasivă a programelor de televiziune ar trebui să fie ţintite atât asupra copiilor, cât şi asupra părinţilor. Dacă vom interveni acum atât în cazul copiilor, cât şi al părinţilor, am avea o strategie de succes în ceea ce priveşte reducerea timpului petrecut în faţa ecranului de generaţiile viitoare. Intervenţiile posibile ar putea ţinti «timpul petrecut cu familia» şi ar putea încerca să înlocuiască urmăritul pasiv cu activităţi care pot include utilizarea ecranului în mod activ, cum ar fi unele jocuri video, sau cu activităţi în aer liber, care încurajează mişcarea",conchid cercetătorii.

Mai multe