Cum îl convingi pe cel mic să mănânce tot din farfurie

18 august 2014   Parenting

Copilul tău refuză să mănânce? Iată câteva sfaturi pentru a-l face să se bucure de legume şi de ce i-ai gătit.

Din a treia lună de sarcina,copilul înghite deja lichid amniotic,care îi permite să guste arome diferite,în funcţie de alimentaţia mamei lui. Aceasta învăţare a gustului  va continua după naştere prin laptele matern. Prin urmare,de aici apare importanţa unui meniu variat şi echilibrat,cât mai devreme.

Copilul tău refuză să mănânce pentru următoarele motive

A dormit prost. Prin urmare este obosit şi nu îi este foame. Asigură-te că doarme suficient şi se culcă la aceeaşi oră şi în mod regulat. Micul dejun ar trebui să fie luat când copilul este treaz de-a binelea şi îmbrăcat,chiar înainte de a merge la şcoală. Alege o dietă echilibrată în nutrienţi,vitamine şi minerale.

El a luat gustarea târziu şi,prin urmare,nu îi este foame la cină. Oferă-i o gustare cel mai târziu la ora 17  şi decalează cina dacă cele două mese sunt prea apropiate.

Nu-i plac alimentele pe care i le oferi? Nu forţa copilul să termine tot ce are în farfurie. Poţi să încerci din nou după un timp,într-o formă diferită:de exemplu faci alimentele la grătar în loc să le fierbi,faci piure în loc de salată. Dar,în toate cazurile,trebuie să încerci,în cele din urma. Pentru a-i redobândi  interesul pentru masă,cel mai bine este să mânci regulat în familie şi fără televizor.

Citeşte şi:

VIDEO. Combaterea violenţei în familie fără instituţie

Obezitatea,moştenire de familie?

Sfaturi pentru a face mesele mai atractive

Unele alimente sunt întotdeauna unanime în rândul copiilor:lapte,cereale,iaurt,îngheţată,paste ... Foloseşte aceste elemente esenţiale pentru a crea o varietate de feluri de mâncare,cu implicarea altor ingrediente pentru a dezvolta curiozitatea şi gustul.  Poţi alege alimente sănătoase bogate în vitamine şi minerale,dar care să fie în acelaşi timp şi sănătoase.

Aminteşte-ţi că un mic detaliu poate schimba un fel de mâncare şi poate crea plăcerea descoperirii. Poţi adăuga condimente pentru a varia compoturile:vanilie,scorţişoară,miere,lămâie ... Variază asezonările pentru salate cu ulei de măsline sau ulei de nuc şi arpagic. Pentru supe,încearcă plante,cum ar fi:busuiocul,coriandrul,pătrunjelul.

Poţi să te foloseşti şi de diferite suplimente nutritivecare conţin substanţe naturale ce ajută la stimularea poftei de mâncare,precum siropuri sau diferite complexe de multivitamine.

Este inutil să îţi petreci o oră pentru a pregăti masa. Un fruct la caserola,o supă sau un desert sunt de multe ori mai apreciate decât un fel de mâncare complicat pe care te chinui să i-l faci.

Avantajul supei este de a ascunde gustul particular al unor legume,de exemplu,gustul de spanac sau de brocoli din supa de verdeţuri,se amestecă cu napi şi morcovi. Pentru a face mâncarea mai atrăgătoare,adaugă crutoane,taie brânza în cuburi,pune la supă paste sub formă de litere ale alfabetului sau oferă-i să bea cu un pai.

Implică-l în pregătirea mesei

Ia-l cu tine la piaţă sau la supermarket şi preparaţi împreună reţete simple. Va fi mândru să mănânce şi să împărtăşească preparatul cu restul familiei. Creativitatea este,de asemenea,un mod original de a-l face să aprecieze bucătăria,iar pentru asta poţi  face un joc de domino cu turtă dulce,cu stafide sub formă de dreptunghiuri pudrate cu zahăr sau un tort cu o imagine pe el făcută din fructe de diferite culori.

Mai multe