Cum îl convingi pe cel mic să spună adevărul
Copiii pot fi înduplecaţi să nu mintă prin poveşti care recompensează spunerea adevărului. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto spun că prichindeii pot fi învăţaţi să spună adevărul.
Publicat în iunie 2014,în revista „Psychological Science“,studiul arată că cei mici pot învăţa despre onestitate din poveştile spuse în copilărie care recompensă spunerea adevărului,mai degrabă decât cele care pedepsesc minciuna. De asemenea,studiul a constatat că poveştile clasice,care încearcă să promoveze onestitatea,cum este „Băiatul care a strigat lupul“ de fapt,nu fac acest lucru. În plus,poveştile care conţin mesaje pozitive despre onestitate îmbunătăţesc semnificativ tendinţa copiilor de a spune adevărul. Psihologii şi academicienii sugerează că există alte metode de „învăţate“,care reiterează importanţa de a fi onest.
Citeşte şi:
Cum îi ajută pe copii o vacanţă cu cortul
Idei de jocuri senzoriale pentru copii
Realitate versus fantezie
În urma analizării modelelor de comportament în rândul copiilor din India,cercetătării au ajuns la concluzia că majoritatea nu pot distinge între minciună şi adevăr,şi că atunci când încearcă să fie oneşti îşi folosesc imaginaţiaprezentând o versiune a realităţii pe care ei o percep a fi adevărată. Prin urmare,este important ca adulţii,în special părinţii şi profesorii,să înţeleagă că mintea unui copil călătoreşte între lumea de fapt şi ficţiune. Copiii dezvoltă,în general,obiceiul de a minţi doar atunci când dezvoltarea socială are loc,abia după vârsta de şase ani,când încep să-şi facă prieteni.
Fii transparent
Copiii mint,mai ales,atunci când se află într-o situaţie în care ei cred că părinţii sau profesorii lor nu o vor aproba. Pentru a evita astfel de situaţii,părinţii trebuie să fie mai transparenţi cu privire la motivul pentru care ar dori ca cei mici să facă sau să nu facă ceva.
Recompensează adevărul şi ignoră minciunile
Părinţii sunt modele pentru copiii lor,care sunt susceptibili de a imita comportamentul lor. Deci,este important ca şi adulţii să nu mintă în prezenţa lor. Mai mult decât atât,cei mici caută,de multe ori,atenţia părinţilor. Prin urmare,acordă-le atenţie când sunt sinceri şi ignoră-i când mint.