Cum îl convingi să facă mişcare

5 iunie 2016   Parenting

Când copilul tău are un stil de viaţă sedentar, este normal să îţi doreşti să îl vezi mai des jucându-se afară, mergând cu bicicleta sau participând la activităţi sportive extraşcolare. Îţi spunem ce să faci pentru a-l ajuta să iasă din casă.

Nu oricine este atras de sportul competitiv,unde există mereu un învingător şi un învins,sau de jocurile de echipă,cum ar fi fotbalul sau handbalul. Dacă nu este interesat de ele,caută alte activităţi,de agrement,precum echitaţia,alpinismul sau înotul,de care copilul tău ar putea fi mai atras,mai ales dacă este şi puţin timid. Înainte de a decide ce sport i se potriveşte,înarmează-te cu multă răbdare şi ai încredere în preferinţele lui. Nu încerca să faci din el un sportiv de performanţă,dacă nu vrea asta!

Joacă-te cu el

Cei mici iubesc să-şi petreacă timpul cu părinţii,aşa că atât timp cât ieşiţi din casă şi îi propuneţi copilului activităţi în aer liber,acesta va fi tentat să stea cu voi. De altfel,specialiştii în îngrijirea copiilor susţin că părinţii sunt cel mai bun exemplu pentru copil. Dacă tu stai ore în şir în faţa televizorului şi adormi în fiecare seară cu telecomanda în mână,nu mai prezinţi credibilitate în faţa copilului când îl pui să facă mişcare şi nici nu-l vei motiva să aibă un stil de viaţă sănătos.

Limitează timpul de uitat la televizor

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca prichindeii să nu aibă acces la televizor mai mult de două ore pe zi. Din acest interval se scade timpul petrecut la calculator sau pe tabletă. În ciuda acestei prevederi,cei mai mulţi copii petrec zilnic mai mult de patru ore în faţa unui ecran. Pentru a-l ţine departe de ispite,scoate televizorul din camera lui şi mută calculatorul într-un spaţiu comun,de unde poate fi supravegheat.

Nu îl cicăli!

Un copil timid se va teme,de cele mai multe ori,de eşec,de tachinare sau de faptul că este caraghios când face mişcare. Decât să îi întăreşti aceste temeri,cicălindu-l în permanenţă,că merge legănat,că ţine picioarele depărtate când aleargă sau că balansează prea mult mâinile când dansează,încearcă să pui accent pe lucrurile pozitive. Aminteşte-ţi că cel mic depune un real efort pentru a ieşi din zona lui de confort şi a se împrieteni cu sportul,iar atenţionările tale mult prea dure nu fac decât să îl inhibe.

Lasă-l să se joace cu prietenii

Copiilor le place să stea cu prietenii lor,aşa că permite-i să petreacă cât mai mult timp în compania lor în aer liber. Oferă-i sfaturi despre ce activităţi ar putea face împreună,cum ar fi plimbatul cu bicicleta,datul pe tobogan sau căţăratul în copaci. Dar ai grijă să nu stai prea mult pe capul lui,ca să nu-l faci să se simtă stânjenit în faţa celorlalţi copii,ci să îl urmăreşti discret,pentru a te asigura că nu păţeşte nimic. Dacă sunt mai mulţi copii,poţi inventa nişte jocuri de echipă,iar tu vei fi antrenorul lor sau arbitrul. Pune accent pe distracţie şi pe acumularea de noi competenţe,şi nu pe competiţie şi câştig – deoarece acest lucru poate umbri entuziasmul copilului tău.

Mai multe