Cum îl faci să-i placă să citească
Probabil ai şi tu acasă un prichindel care preferă să se joace pe tabletă sau pe telefonul mobil şi ignoră cărţile din bibliotecă. Asta te cam îngrijorează, pentru că ştii cât de important e cititul de la vârste fragede.
„Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Cel care nu citeşte niciodată trăieşte doar o singură viaţă.“ ,George R.R. Martin,„Dansul Dragonilor “ (A Dance with Dragons)
Povesteşte-i despre lecturile copilăriei
Când puiul tău este relaxat şi nu e concentrat asupra unui joc, îi poţi vorbi despre cât de fascinantă este lumea cărţilor, care te transpune într-o lume care dezvoltă imaginaţia, dar şi vocabularul. De asemenea, poţi să depeni amintiri despre cum ai început tu să iubeşti cărţile şi cum citeai în vacanţă, la bunici, aventurile fascinante ale eroilor copilăriei tale. Cu ajutorul lor ai călătorit pe tărâmuri la care nici nu visai şi te-ai îmbogăţit sufleteşte.
Basmul de dinainte de somn
Cei mici adoră să li se citească poveşti înainte de a face nani şi uneori,până să termini povestea, trec pe nesimţite în lumea viselor şi-şi imaginează că sunt eroii din basmul preferat. De multe ori, se îndrăgostesc de câte-o povestioară şi vor să le-o reciteşti încontinuu, fără să se plictisească-ba chiar ajungă să reţină replicile personajelor. În felul acesta, copiii îşi dezvoltă şi memoria.
Citeşte şi tu
Cei mici îi imită pe părinţi. Dacă va vedea că şi tu citeşti şi că eşti concentrată asupra paginilor, va dori să facă şi el aşijderea. După lectură, îi poţi povesti, în modul cât mai firesc, câte ceva din cartea respectivă-dacă e pe înţelesul lui. Dacă micuţul devine interesat şi te întreabă despre ce e vorba, îndeamnă-l să citească singur continuarea.
Alegeţi împreună romanele preferate
Înconjoară-te de cărţi, cumpăraţi cărţi şi ia-l şi pe el în librărie. Uitaţi-vă împreună la tomurile pentru copii. Mirosiţi-le. Îşi va da seama că nimic nu se compară cu o carte şi cu orizonturile pe care le deschide. La fiecare aniversare, cumpără-i pe lângă o jucărie şi un volum. Învaţă-l să preţuiască fiecare roman si să-l protejeze de praf, să nu-i îndoaie foile şi întotdeauna să pună un semn acolo unde a rămas cu lectura. Ia-l cu tine pe cel mic la târgurile de carte, astfel îi vei transmite şi lui entuziasmul tău.
Organizează un cenaclu acasă
O dată pe săptămână, organizează la tine acasă un cenaclu literar, când fiecare membru al familiei citeşte fragmente din cărţi pentru copii. Discutaţi apoi despre asta, puneţi întrebări. În altă zi alegeţi împreună un roman cu mai multe personaje şi citiţi pe roluri. Puteţi să vă şi îmbrăcaţi ca la o scenetă. Fiecare erou va avea bineînţeles altă tonalitate a vocii.
Fă-l să iubească şi poeziile
Citeşte-i şi poezii, apoi discutaţi despre ce a vrut să scrie poetul. Antrenează-l într-un mic joc: fiecare primeşte 5 cuvinte cu care să facă o strofă cu sau fără rimă. Citiţi apoi pe rând, cu voce tare ce a rezultat. Sigur vă veţi amuza, iar lui o să înceapă să-i placă să compună strofe.
Trucuri CPF
* După ce a citit un roman după care s-a făcut film, uitaţi-vă şi la ecranizarea cărţii, şi comentaţi.
* După fiecare lectură, roagă-ţi copilul să spună sau să scrie ce a înţeles el din carte şi de ce ar recomanda-o şi altor copii.
*Faceţi împreună semne de carte. Mergeţi la bibliotecă, pentru a împrumuta cărţi.