Cum introduci oul în dieta bebeluşului

2 mai 2016   Parenting

Micuţul tău, ajuns la vârsta diversificării, a făcut cunoştinţă deja cu gustul cărniţei de pui pasate, amestecată cu piureul de cartofi. Te gândeşti să planifici o altă întâlnire strategică: cea cu gălbenuşul de ou.

Moduri de preparare

În prima zi,îi dai copilaşului un sfert de gălbenuş,fiert tare. Cel mai bine este să i-l amesteci cu piureul de cartofi. Îi va plăcea mai mult şi se digeră mai uşor. Faci pauză o zi şi apoi îi mai dai un sfert de ou. La început,în zilele în care îi dai ou,nu-i mai dai carne. Când micuţul tău creşte (după un an) îi poţi prepara oul în mai multe feluri:ochiuri româneşti,ouă fierte cleioase. Pentru ca ouăle să iasă cleioase,le pui în apa clocotită şi le laşi să fiarbă 5-6 minute.

Atenţie la albuş!

Până la vârsta de un an,albuşul va sta departe de castronul copilaşului. Nu pentru că ar fi mai prejos decât gălbenuşul,ci pentru că poate fi un puternic alergen. După vârsta de 1 an,când îi dai copilului ou,este foarte important ca albuşul să fie complet fiert. Nefiert,îngreunează foarte mult digestia şi provoacă balonare. În plus,conţine o serie de bacterii care se distrug prin gătire. Evită,aşadar,să-i dai copilului ouă prăjite (ochiuri făcute în tigaie sau omletă).

Sănătate într-un ou

Conţinutul echilibrat de aminoacizi esenţiali (pe care organismul nu-i poate forma,dar care îi sunt indispensabili) este o altă calitate deosebită a oului. Toate grăsimile oului sunt concentrate în gălbenuş,şi nu sunt deloc puţine! Dintre ele,lecitina este deosebit de importantă pentru copilaş,stimulându-i activitatea nervoasă. Fierul se găseşte din plin,concentrat în gălbenuş,ca şi fosforul,calciul,zincul,magneziul. Vitamina A este o altă comoară care se găseşte din belşug,la fel vitamina D3 şi complexul de B-uri.

Cum recunoşti oul proaspăt

Ca să-i testezi prospeţimea,iei oul şi-l pui într-un vas înalt plin cu apă. Dacă e proaspăt,va sta lipit de fundul vasului. Pe măsură ce trece timpul,oul devine din ce în ce mai uşor şi va avea tendinţa să se ridice până la suprafaţa apei. Un indiciu preţios este şi albuşul:când spargi oul în farfurie,albuşul gelatinos trebuie să stea adunat în jurul gălbenuşului.

Mai multe