Cum îţi ajuţi copilul să scape de timiditate
Roşeşte, se bâlbâie de emoţie şi se simte de-a dreptul copleşit când cineva îi adresează o întrebare şi el trebuie să răspundă? Îl poţi scăpa de timiditate, dacă apelezi la câteva trucuri, care îl vor ajuta să-şi învingă emoţiile.
Ştiai că 4 din 10 oameni,foşti copii timizi,recunosc că au această problemă,iar sentimentul de timiditate se manifestă în diferite situaţii obişnuite? Tot statisticile arată că doi din zece oameni consideră că timiditatea îi împiedică să-şi desfăşoare în mod normal activităţile. Deci nu eşti singură. Însă poţi remedia situaţia cât eşti mic copil. Mai bine spus,poţi preveni ca timiditatea să-i afecteze viaţa şi copilului tău.
Cum recunoşti un timid,fie fată sau băiat
Există câteva indicii care îi dau de gol pe copiii timizi. Aceştia evită să vorbească la şcoală sau stau liniştiţi într-un colţ,când ai musafiri,fără să dea vreo replică celui care îl întreabă ceva. Dacă sunt la petreceri aniversare,cei mici se ascund la propriu în diferite zone ale sălii,de regulă în locurile cu mai puţin trafic.
Ce măsuri poţi lua
Ca părinte,poţi schimba viitorul copilului tău adoptând cât este mic unele reguli de educaţie,care îl vor ajuta enorm pe viitor.
1. Fii atentă la indiciile care trădează timiditatea lui şi acceptă-l aşa cum este,fără să încerci să-l schimbi. El are mare nevoie să fii sensibilă la nevoile lui. Câtă vreme tu îl vei aprecia aşa cum este,copilul va căpăta mai multă încredere în el şi nu va mai fi atât de inhibat în relaţia cu ceilalţi.
2. Ajută-l şi tu să-şi înfrângă fricile. Copiii timizi au de obicei încrederea în sine foarte scăzută şi cred că nu pot face lucruri,pentru că nu este capabili. Tu,ca părinte,îi poţi îmbunătăţi imaginea de sine. Activităţile care îl dezvoltă abilităţile şi îl îndeamnă să ia decizii îi vor contura o personalitate puternică.
3. Îmbrăţişează-l ori de cât ori ai ocazia. Se va simţi în siguranţă.
4. Povesteşte-i că şi tu la rândul tău ai fost un copil timid şi aminteşte-ţi cum ai reacţionat în anumite situaţii. Apoi întreabă-l ce ar fi făcut el. Pentru copii,părinţii sunt cel mai bun exemplu de urmat.
5. Nu-i spune că este un copil timid şi nici nu-l caracteriza ca fiind astfel în faţa altor adulţi. Mai ales când este şi el de faţă.
6. Nu-l surprinde invitându-l în tot felul de situaţii noi,care îi stârnesc teama. Posibil să reacţioneze cu teamă când se loveşte de ceva necunoscut.
7. Dacă întâmpină un obstacol,nu sări să-l ajuţi imediat. Lasă-l să se descurce de unul singur.
Timiditatea ascunde teama de eşec
La maturitate,oamenii care suferă de timiditate nu îndrăznesc să facă anumite lucruri,de teamă ca planurile lor să nu eşueze. O spun studiile de specialitate.
Din păcate,sentimentul de frică se accentuează cu cât exagerările în ceea ce priveşte eşecul se amplifică. Când un timid este criticat sau i se vorbeşte pe un ton mai ridicat,e ca şi cum ar fi primit o palmă grea.
Când este refuzat politicos,timidul simte acest act ca pe o umilire,fără cale de revenire.Mulţi timizi au mintea plină de gândurile negative,spre exemplu au impresia că nu ştiu să lupte pentru a obţine ceea ce vor în viaţă şi de aceea au parte doar de insuccese,piedici în realizarea obiectivelor şi dezamăgiri la tot pasul.