Cum îţi înveţi copilul să-şi ceară iertare

5 septembrie 2013   Parenting

Ca toate mamele, ţi-ai dori ca prichindelul tău să fie un exemplu printre prieteni şi să fie considerat un copil care are cei şapte ani de-acasă. Aşadar, atunci când nu vrea să-şi ceară scuze, chiar dacă ştie că a greşit, există căi de a-l deprinde să facă asta.

Aşa părinţi,aşa copii!

Copilul tău te priveşte ca pe un model şi te va imita în tot ceea ce faci. Dacă atunci când încalci o regulă nu vei schiţa niciun gest prin care să dovedeşti că nu e bine ce ai făcut,el va crede că e normal să greşeşti fără să ai remuşcări. Să-ţi recunoşti vina nu este un semn de slăbiciune,dimpotrivă,unul de putere. Faptul că trebuie să-ţi accepţi responsabilitatea pentru anumite lucruri,  bune sau rele,este una dintre primele lecţii pe care cei mici trebuie să o înveţe. Aşa că,dacă ai greşit într-o situaţie,recunoaşte deschis faţă de el acest lucru,explică-i că ai procedat rău şi spune-i ce simţi în acel moment. Îţi va fi mult mai greu să-l faci să înţeleagă de ce e important să-şi ceară scuze dacă nu te-a auzit pe tine niciodată spunând „Iartă-mă!“.

Lecţii de la o vârstă fragedă

Niciodată nu este prea devreme să-l înveţi pe copil deosebirea dintre bine şi rău,mai ales astăzi,când cei mici reţin cu o uşurinţă uluitoare chiar şi cele mai mici detalii. De la prima năzbâtie pe care o face,este bine să-i arăţi de ce a greşit,nu doar să-l cerţi sau să-l pedepseşti. În caz contrar,el va crede că i s-a făcut o nedreptate şi nu va considera că este cazul să-şi ceară iertare. De asemenea,este important să înţeleagă unde a dat greş,pentru ca într-adevăr să-i pară rău,iar scuzele să nu fie doar o formalitate pentru a te împăca pe tine.

Evită să-l alinţi

Bineînţeles că îl iubeşti foarte mult,dar asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea peste anumite lucruri şi să spui că este prea mic pentru a fi certat sau să susţii că n-a fost vina lui. În acest fel,el va vedea în tine un aliat,care-l va apăra indiferent de situaţie,mai ales când greşeşte. Nu lăsa sentimentele pentru copil să te copleşească şi fii obiectivă pentru câteva minute. O mică ceartă,la timpul potrivit,îl va ajuta pe viitor şi nu va fi doar o pedeapsă,ci o lecţie din care ar trebui să înveţe lucruri importante în viaţă.

Încearcă să fii obiectivă

Certurile între fraţi pot crea tensiuni între membrii familiei,mai ales când unul dintre ei simte că-i ţii partea celuilalt. Chiar dacă intervii într-o mică dispută şi-i pui să-şi ceară scuze şi să se împace,tonul pe care-l foloseşti este extrem de important. Fii un „judecător“ corect,iar după ce şi-au îndeplinit pedepsele,o mică încurajare le-ar putea ridica moralul şi i-ar face să se gândească de două ori înainte de-a mai greşi.Ajută-l să înţeleagă urmările faptelor rele

Pare simplu să-l înveţi cuvintele magice care exprimă părerea de rău,dar asta nu înseamnă neapărat că regretă ceea ce a făcut. Ai vrea ca scuzele să fie însoţite de remuşcări şi de o promisiune că nu va repeta greşeala. Totuşi,nu-l poţi obliga pe cel mic să aibă aceste sentimente. În funcţie de circumstanţe şi de emoţiile pe care le ai în acele momente,copilul tău îşi va putea învăţa lecţia. Explică-i consecinţele acţiunilor lui,faptul că a „rănit“ pe cineva care acum suferă şi întreabă-l dacă ar vrea să treacă prin aceeaşi situaţie. Se va putea pune mai uşor în locul celeilalte persoane şi regretele vor fi sincere.

Perseverenţa,cheia învăţăturii

Copiii uită repede,aşa că s-ar putea să fie nevoie să te repeţi cu explicarea motivelor pentru care trebuie să-şi ceară iertare. De asemenea,există posibilitatea ca greşelile pe care le va face să nu fie asemănătoare. Poate că ţie ţi se va părea „că-ţi răceşti gura de pomană“,dar pentru el va fi o nouă lecţie,iar cu cât vei repeta,cu atât va reţine mai uşor.

EXTRAPONT

Dacă îi este greu să ceară iertare în mod direct sau este prea timid,îl poţi încuraja să prezinte scuzele de rigoare într-un bileţel sau o scrisoare. Gestul va fi la fel de apreciat!

Mai multe