Cum le vorbim copiilor despre coronavirus
Epidemia provocată de noul coronavirus, COVID-19, este un subiect de interes pentru toată lumea, având în vedere că s-a răspândit deja pe mai multe continente. Într-o atmosferă destul de tensionată, este foarte important cum percep copiii aceste informaţii, iar comunicare cu părinţii joacă un rol important în evitarea panicii şi anxietăţii.
Iată câteva sfaturi de la experţii organizaţiei Child Mind Institute
Nu-ţi fie frică să discuţi cu copilul tău despre coronavirus. Lăsaţi doar cu informaţiile prinse din zbor de la televizor sau din conversaţiile cu alţi colegi, copiii îşi construiesc propriile scenarii. Cei mici au auzit deja despre coronavirus, aşa că este mai bine ca părintele să îi informeze într-o manieră liniştitoare.
“Părinţii trebuie să fie persoanele care filtrează ştirile pentru cei mici”, este de părere Janine Dominiques, psiholog în cadrul organizaţiei Child Minde Institute.
Află ce informaţii are deja cel mic despre coronavirus. Întrebă-ţi copilul ce ştie despre acest virus şi ce nelămuriri are. De asemenea, încearcă să afli ce temeri are în privinţa aceasta. Oferă-i ocazia să îţi pună întrebări. Scopul tău este să descurajezi posibilele fantezii înspăimântătoare.
Oferă treptat informaţiile. Discuţia trebuie să pornească de la întrebările şi îngrijorările celui mic. Fă tot posibilul să răspunzi cinstit şi clar, dar încearcă să nu îl bombardezi cu prea multe informaţii, pentru că acest lucru poate fi copleşitor.
Transmite linişte. Având în vedere că cei mici privesc totul prin prisma intereselor şi a sentimentelor personale, este important să îi liniştim şi să le explicăm faptul că acest virus nu este periculos pentru ei. Asiguraţi-vă copilul de faptul că alte afecţiuni respiratorii, aşa cum sunt gripa sau răceala, sunt mult mai frecvente.
Faceţi faţă propriei anxietăţi. „Când te simţi neliniştit sau panicat, nu este momentul să vorbeşti cu cel mic despre ce se întâmplă pe tema coronavirusului”, recomandă Janine Dominiques. Acordă-ţi un timp pentru a te linişti, apoi încearcă să oferi răspunsurile cerute de cel mic.
Concentrează-te pe măsurile de siguranţă. Ştim că acest virus este transmis mai ales prin tuse şi prin atingerea suprafeţelor infectate. Aşa că reaminteşte-i copilului tău ce rol important au măsurile de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini cu apă şi săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care cel mic te întreabă despre necesitatea purtării măştii de protecţie, spune-i că medicii recomandă utilizarea ei pentru precauţie, nefiind necesară pentru toţi oamenii.
Păstrează rutina. Chiar dacă cei mici nu se duc la şcoală, încearcă să păstrezi rutina. Mesele regulate şi ora de culcare sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Incertitudinea nu ne face bine, aşa că încearcă să aplici regulile din vacanţele din timpul şcolii.
Continuă să comunici. Asigură-ţi copilul că o să îl ţii la curent cu noutăţile, pe măsură ce le afli. „Chiar dacă nu avem răspunsuri la toate în acest moment, să ştiţi că, odată ce vom cunoaşte mai multe, eu şi tatăl vostru vă vom anunţa”, ne sfătuieşte Domingues să spunem copiilor.