Cum să analizezi desenele copiilor tăi

11 martie 2016   Parenting

Prin desenele lui, copilul îşi exprimă sentimentele interioare, bucuriile şi temerile. Descifrându-le, îl poţi cunoaşte foarte bine fără să-i pui întrebări pe care le simte incomode.

Copilul desenează nu doar pentru a se amuza,ci şi pentru a scăpa de stres,de anxietate. Unele persoane pe care le simte ca fiind prea severe sau agresive cu el iau forma unor animale sălbatice,fioroase sau a unora mici. Cei pe care-i simte mai aproape de el pot ocupa o parte mai mare din foaia de desen. Ai putea chiar să-i propui să reprezinte prin desen cum le vede pe unele rude sau pe colegi.

Ce aspecte contează

Pentru a analiza corect desenele celui mic,adună un set din cele făcute în ultimele trei luni. Urmăreşte,apoi detaliile care se repetă,culorilepe care le foloseşte mai mult şi unde pe foaia de desen,locul în pagină unde se desenează sau îi prezintă pe ceilalţi. Un copil echilibrat din punct de vedere emoţional,liniştit,fericit foloseşte atât culori calde,cât şi reci. Desenul lui ocupă o mare parte din pagină sau chiar întreaga foaie,iar obiectele şi fiinţele desenate au contururi ferme.

În schimb,un copil timid,introvertit şi cu o stimă de sine scăzută are tendinţa de a desena doar într-o parte a foii,de obicei în josul ei,foloseşte puţină culoare şi de obicei nuanţe reci. Culoarea albastră utilizată în cea mai mare parte din desene denotă emotivitate,sensibilitate exacerbată,nevoia de acceptare din partea celorlalţi.

Ce demonstrează locul în pagină unde deseneză

Ceea ce apare în partea dreaptă a paginii arată relaţia cu tatăl,iar ce este desenat de el în stânga are legătură cu relaţia pe care o are cu mama. În cazul în care copilul se reprezintă pe sine în partea stângă demonstrează dependenţa de mamă sub protecţia căreia se pune. Dacă foloseşte culori închise în dreapta înseamnă că are o relaţie dificilă cu tatăl sau îl vede ca pe un părinte dur. Partea de sus a paginii arată ce este în mintea celui mic. De pildă,un cer plin de obiecte grele indică agitaţie interioară.

Mai multe