Cum să îi oferi bebeluşului tău o dezvoltare sănătoasă

13 mai 2020   Parenting

În mod natural, îţi doreşti tot ce e mai bun pentru bebeluşul tău. La fel de important este să îl ajuţi să crească sănătos şi fericit, din toate punctele de vedere. De la modul în care interacţionezi cu bebeluşul tău şi până la alimentaţia oferită, există numeroase moduri în care îl poţi ajuta pe cel mic să se dezvolte armonios.

Mai jos am adunat câteva sfaturi utile pentru a reuşi să creşti un bebeluş sănătos şi să creezi o legătură puternică cu cel mic, pentru a-i asigura un start optim în viaţă:

Începe din timp

Dezvoltarea bebeluşului începe dinainte să se nască, încă din momentul în care se formează sistemul nervos, adică din cea de-a patra săptămână de sarcină. Iar din săptămâna 17 de sarcină, cel mic începe să audă. Aşa că nu e niciodată prea devreme să ai tot felul de activităţi care îl vor stimula dezvoltarea.

Începe prin a vorbi cu el, citeşte-i poveşti sau pune-i să asculte muzică clasică. Aceste activităţi îl vor ajuta mai apoi să recunoască din timp cuvinte şi să îşi formeze limbajul. Totodată, e important să faci mişcare, să te odihneşti suficient şi să ai o alimentaţie echilibrată. Toate aceste lucruri se vor dovedi benefice pentru modul în care se dezvoltă creierul bebeluşului.

Oferă-i o alimentaţie corectă

Bebeluşii se dezvoltă rapid în primul an de viaţă, aşa că au nevoie de o cantitate optimă de nutrienţi. De asemenea, ţine cont că apetitul lor diferă şi, uneori, poate fi imprevizibil. Totuşi, ţine cont că este alăptarea este metoda indicată pentru hrănirea bebeluşului, mai ales că laptele matern are numeroase beneficii.

Apoi, începe diversificarea la momentul potrivit, adică la nu mai devreme de şase luni de viaţă. Introdu câte un aliment nou la fiecare patru zile şi creşte treptat cantitatea oferită. Nu adăuga zahăr în mâncarea preparată şi, bineînţeles, continuă alăptarea. Dacă este necesar, poţi folosi lapte praf, însă doar dacă producţia de lapte este scăzută. Vorbeşte cu medicul dacă trebuie să iei în calcul şi suplimentele nutriţionale.

Ajută-l să-şi dezvolte simţurile

Încă din cea de-a doua lună de viaţă, bebeluşii încep să exploreze lumea din jur şi să înţeleagă cât mai multe despre aceasta. Vei observa că acesta este momentul când le place să atingă şi să bage în gură tot felul de obiecte.

Pentru a-i da celui mic o mână de ajutor, îi poţi arăta diferite tipuri de mirosuri sau suprafeţe pe care să le atingă cu mâna. Nu doar că îl încurajezi să exploreze şi să înveţe cât mai mult, ci aceasta reprezintă şi o modalitate eficientă pentru a-şi dezvolta limbajul şi abilităţile motorii.

Jucaţi-vă împreună

Odată ce bebeluşul împlineşte şase luni de viaţă şi are abilităţile motorii necesare pentru a sta singur în fund şi a-şi coordona mâinile, îi poţi oferi jucării interactive şi colorate pentru a facilita dezvoltarea celui mic. Acestea joacă un rol important în stimularea bebeluşului şi, în acelaşi timp, îl ajută să fie activ.

La fel de important este să interacţionezi cu el prin diferite jocuri simple, de tip „v-aţi ascunselea”. Ascunde-ţi faţa cu palmele şi apoi ia mâinile de pe faţă. Nu doar că cel mic se va amuza copios, ci îl vei ajuta să îşi dezvolte capacitatea de a înţelege permanenţa obiectelor, care se formează în jurul celei de-a noua lună de viaţă.

Citeşte-i poveşti

Poveştile îl ajută pe cel mic să îşi dezvolte limbajul şi să înţeleagă lumea din jur, precum şi să dezvolte o pasiune pentru cărţi. Alege cărţi cu multe ilustraţii colorate şi, pe cât posibil, exemplifică unele imagini prin sunete. Dacă, de exemplu, este vorba despre o poveste cu animale, poţi imita fiecare animal în parte.

De asemenea, îţi poţi modifica tonul vocii pentru fiecare personaj în parte astfel încât să menţii atenţia celui mic. Vorbeşte cât mai clar, căci aşa îl ajuţi ca, pe viitor, să îşi dezvolte limbajul cât mai bine.

În concluzie, dezvoltarea bebeluşului începe înainte de a se naşte, aşa că este important să comunici constant şi să ai un stil de viaţă sănătos. Odată ce ai născut, asigură-te că îi oferi o alimentaţie corectă, că petreceţi timp împreună şi că îl ajuţi să exploreze lumea din jur.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe