Cum să implici partenerul în creşterea copilului

18 noiembrie 2015   Parenting

Dezvoltarea emoţională a celui mic depinde, în egală măsură, de afecţiunea şi implicarea ambilor părinţi.Iată cum poţi să implici partenerul în creşterea copilului:

Între imaginea idealizată a familiei în care părinţii îşi împart perfect rolurile şi răspunderile în creşterea copiilor,şi modelul tradiţional în care mama se ocupă de creşterea şi educarea lor,iar tatăl aducea banii în casă,realitatea zilelor noastre ne arată că lucrurile nu pot fi tranşate atât de strict. Singura certitudine rămâne aceea că este nevoie de atenţia şi implicarea ambilor părinţi,inclusiv când copiii cresc şi ajung la adolescenţă.

Oferă-le momente în doi – cum să implici partenerul în creştere copilului

Tatăl are nevoie să petreacă timp cu cel mic,fără ca tu să îi sufli în ceafă. Pleacă o oră,măcar de două ori pe săptămână,la plimbare sau la cumpărături ori mergi la un salon să te răsfeţi puţin. Astfel,vei împuşca doi iepuri dintr-o lovitură. Tu vei fi mai relaxată,iar soţul va avea ocazia să-ţi demonstreze că se poate descurca cu cel mic şi fără tine. Dacă vrei cu adevărat să-ţi implici partenerul în creşterea copilului,laudă-l pentru ceea ce a făcut şi renunţă la critici.

Nu este deloc greu să implici partenerul în creşterea copilului. Trebuie doar să-l incluzi şi pe el în activităţile de zi cu zi. Ca un prim pas,cere-i ajutorul soţului la băiţa copilului,dar pune-l să-i dea şi să mănânce celui mic,in când în când. Sunt două activităţi pe care,cu siguranţă,le poate duce la bun sfârşit. Dacă îţi hrăneşti copilul cu biberonul sau dacă ai început diversificarea,îi poţi pasa această activitate soţului,ideal ar fi de două-trei ori pe săptămână. Implică-l în tot ceea ce presupune acest proces,de la momentul pregătirii lăpticului sau a mâncării,până la terminarea mesei şi strângerea ei.

Cum să implici partenerul în creşterea copilului:încurajează-l să participe la activităţile de zi cu zi

De asemenea,acelaşi lucru este valabil şi în cazul îmbăierii copilului. Învaţă-l pe tătic care sunt paşii pentru acest proces şi apoi lasă-l să-i facă baie singur. Trebuie să ai încredere în el. Primul pas a fost făcut. De acum,fă-i tu baie într-o zi,iar soţul în următoarea zi.

Cere-i ajutorul şi atunci când trebuie să culci copilul sau ă-i citeşti poveşti. Nu trebuie să te îngrijorezi de faptul că nu vei mai avea posibilitatea de a-i citi poveştile de seară. Faceţi cu rândul.

Joaca împreună cu copilul reprezintă un timp de calitate pe care părinţii îl petrec în compania lui. Încurajează-ţi soţul să se joace şi el cu cel mic şi să pătrundă în lumea lui imaginară,în care jucăriile prind viaţă. Astfel,tăticul se va apropia şi mai mult de copil.

Conform studiilor,implicarea taţilor în creşterea copiilor este esenţială şi pentru obţinerea egalităţii de gen. Taţii sunt foarte importanţi în dezvoltarea copilului şi sunt,din punct de vedere biologic,la fel de capabili pentru a oferi îngrijire precum mamele. În plus,taţii care au legături strânse cu copiii lor trăiesc mai mult,au mai puţine probleme de sănătate şi sunt mai productivi şi,în general,mai fericiţi,arată raportul State of the World’s Fathers (SOWF) – Situaţia taţilor la nivel mondial.

Mai multe