Cum vindeci ranchiunele vechi dintre fraţi

11 iulie 2012   Parenting

Timpul a trecut, tu şi fraţii tăi sunteţi acum la casele voastre, dar ori de câte ori vă reîntâlniţi, se iscă şi conflicte. Iată câteva strategii care te vor ajuta să faci faţă cu brio acestor situaţii.

Dacă părinţii au avut o atitudine preferenţială,resentimentele dintre fraţi rămân chiar şi după ce aceştia pleacă la casele lor.

„La vârsta adultă ne reamintim de locul pe care l-am ocupat în inima părinţilor şi de diferenţele pe care ei le-au făcut.

Un copil nedreptăţit învaţă să-şi reprime nemulţumirile de teama de a nu pierde şi minimul de atenţie de la părinţi.

Ca adult,însă,nu mai e nevoit să respecte regulile părinţilor,aşa că-şi varsă toată ranchiuna asupra fratelui care l-a pus în umbră”,explică Gabriela Popa (foto),psihoterapeut. 

Iată aici 3 situaţii şi 3 soluţii practice care  vor face pace între voi,fraţii:

Relaţia voastră s-a bazat pe... indiferenţă

De când fiecare dintre voi are propria viaţă,sunteţi la ani-lumină unul de celălalt. Mergeţi la reuniunile de familie doar de dragul părinţilor,dar nu aveţi multe lucruri să vă spuneţi.Ce poţi face:

În acest caz,suferinţa nu este prea mare,mai bine zis nici nu există.

Este posibil ca fratele sau sora să fi fost o adevărată pacoste în copilărie şi de aici nevoia ta de a te distanţa de el.

Vorbiţi despre părinţii voştri şi vă împărtăşiţi grijile pentru ei.

Aţi fost mereu rivali

Sora ta a fost mereu vedeta familiei,iar fratele,cel mai deştept şi mai talentat.

Orice ai fi făcut în copilărie,nu reuşeai să ajungi la nivelul lor şi să câştigi un loc special în inima părinţilor.

Chiar şi acum,după atâţia ani,te urmăresc remarcile asasine ale părinţilor tăi:

Vei proiecta mereu asupra celor din jurul tău sentimentul de injustiţie pe care l-ai trăit în copilărie:soţ,colegi şi prieteni.

Când se reuneşte toată familia,exprimă-ţi sentimentele şi încearcă să-i faci să înţeleagă unde au greşit.

Dacă nu ai sorţi de izbândă,distanţează-te de ei. Mai bine investeşte toată energia şi dragostea pe care le ai în noua ta familie.

Vă urâţi cu patimă

Între tine şi sora ta nu a fost niciodată o dragoste prea mare şi,odată cu trecerea timpului,şi aceasta s-a transformat într-un... război rece.

Cauzele sunt aproape aceleaşi:diferenţele făcute de părinţi,comparaţiile nefericite,dragostea şi aprecierea manifestată pentru un copil şi indiferenţa şi umilirea celuilalt.

Aşa apare ura între fraţi – un sentiment care este mult mai profund şi mai distructiv decât rivalitatea.

Împărţirea moştenirii părinteşti este cel mai mare catalizator al urii dintre fraţi.

Atunci,casa părintească devine un câmp de război în care fiecare obiect (fie el din aur sau din plastic) devine un nou motiv de luptă.

:

Îi poţi spune surorii sau fratelui tău că suferi şi că-ţi doreşti să pui capăt acestei situaţii,printr-o scrisoare sau printr-un e-mail,deoarece astfel îţi poţi controla mai uşor sentimentele şi cuvintele.

Dacă intenţia de împăcare este reciprocă,atunci există şansa să reveniţi la sentimente mai bune.

Dar nu spera prea multe! Sentimentul de ură are nişte rădăcini atât de adânci,încât este greu de şters dintr-o relaţie între fraţi.

Dacă nu reuşeşti cu vorba bună şi aveţi de împărţit bunuri legale,apelează la un avocat. Şi stai cât mai departe de această relaţie distructivă.

Mai multe