Cursurile prenatale: moft sau necesitate?

13 septembrie 2013   Parenting

Dacă vrei să-nţelegi mai bine tot ce ţi se-ntâmplă pe durata celor nouă luni de sarcină, în timpul naşterii, dar şi în perioada de lăuzie, poţi apela la ajutorul educatorilor prenatali, care îţi vor oferi informaţii esenţiale cu privire la toate aceste etape prin care treci.

Scopul cursurilor prenatale este de-a te ajuta,din punct de vedere fizic şi emoţional,să faci faţă emoţiilor şi temerilor dinaintea naşterii,dar şi grijilor de proaspătă mămică. Unele cursuri contribuie şi la pregătirea partenerului pentru rolul de tată,deoarece îndrumările teoretice,dar şi lecţiile practice vă vor fi de folos în creşterea copilului. 

Ce înveţi

Un curs de educaţie prenatală durează minimum 12 ore,împărţite în mai multe şedinţe. În cazul în care te decizi să iei parte la un astfel de program,afli totul despre:

  •    Principiile de nutriţie în sarcină;
  •    Forma de mişcare pe care o poţi practica în funcţie de vârstă şi de evoluţia sarcinii;
  •    Semnalele de alarmă necesare detectării unor posibile complicaţii;
  •    Pregătirea bagajului mamei şi pe cel al copilului;
  •    Travaliu:importanţa respiraţiei,semnele travaliului prematur;
  •    Pregătirea pentru modalitatea prin care alegi să naşti (cezariană/pe cale naturală/naştere vaginală asistată cu anestezie epidurală);
  •    Refacerea fizică şi psihică după naştere;
  •    Alăptare;
  •    Adaptarea la noua viaţă de familie;
  •    Creşterea celui mic în primele luni de viaţă;
  •    Detectarea post-partum a semnelor alarmante atât pentru mamă,cât şi pentru copil.

Cum le alegi

Ai temeri cu privire la momentul începerii travaliului sau vrei să ştii mai multe despre îngrijirea copilului? Atunci poţi opta pentru un curs care să-ţi ofere strict informaţiile de care ai nevoie,fără să participi la programul complet de educaţie prenatală.Cursul de prim trimestruoferă informaţii referitoare la evoluţia ulterioară a sarcinii,din punct de vedere fizic şi psihic. De asemenea,viitoarea mamă primeşte lămuriri cu privire la analizele şi investigaţiile necesare pentru următoarele luni de sarcină. Cursul are loc în primele 16-18 săptămâni,cu o durată medie de 6 ore,împărţite în mai multe şedinţe.La cursul de pregătire pentru travaliuînveţi:care este evoluţia naturală,cum să respiri corect,ce complicaţii pot apărea,când este cazul să se apeleze la anestezia epidurală etc.Cursul de creştere a nou-născutului (puericultură)este destinat atât cuplurilor aflate în diferite momente ale evoluţiei sarcinii,cât şi proaspeţilor părinţi. Prin intermediul acestui curs,afli metode simple de îngrijire a bebeluşului,cum să relaţionezi cu cel mic,folosind la maximum abilităţile sale de învăţare,ce medicamente şi produse necesare este bine să ai la îndemână.

Ia-l şi pe partener cu tine!

Este important ca şi partenerul de viaţă să participe la cursurile prenatale,deoarece îl ajută să se implice activ în viaţa copilului,chiar dinainte de-a apărea pe lume. „Viitorilor taţi le sunt oferite informaţii de tot felul,utile atât în cazul în care îşi doresc să participe la naştere,cât şi după venirea pe lume a bebeluşului. Cu alte cuvinte,şansele să intre în panică,să aibă sentimentul de neajutorare şi inutilitate sau dubii cu privire la deciziile pe care le au de luat sunt mult mai mici pentru că ei au deja un bagaj mare de cunoştinţe“,afirmă dr. Oana Melinte-Moraru. De asemenea,dacă mergeţi împreună la cursul de puericultură,soţul tău va primi un atestat prin care va obţine 10 zile de concediu paternal plătit,pe lângă cele 5 zile oferite de stat.

Dr. Oana Melinte-Moraru,Preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Lamaze România

Femeile însărcinate au nevoie să înveţe cum să reacţioneze la durere în felul lor,să afle informaţii concrete legate de etapele sarcinii şi de perioada de după naştere. Altfel se pot lovi de mulţi termeni de specialitate pe care majoritatea medicilor nu au timpul necesar să-i traducă în limbaj uzual. Momentul ideal de începere a unui curs Lamaze clasic este între săptămânile 28 şi 32 de sarcină,astfel încât să se poată încheia cel mai târziu în săptămâna 38. Dacă partenerul participă alături de viitoarea mamă la cursul de educaţie prenatală Lamaze,absolvirea acestuia îi oferă dreptul la 10 zile de concediu suplimentar,întrucât include şi cursul de creştere a copilului.

Mai multe