Cuvinte care fac rău familiei

4 august 2011   Parenting

Cuvintele te leagă de lume şi de oameni. Tot ele sunt cele care te apropie de cei dragi şi pot să influenţeze decisiv educaţia copiilor tăi şi felul în care se vor comporta ca adulţi. Tocmai de aceea, trebuie să le alegi cu mare grijă. Fii atentă să nu răneşti gratuit atunci când le foloseşti.

Fără doar şi poate,este o mare diferenţă între a fi autoritară în faţa copilului şi a-l jigni atunci când încerci să-l educi. Chiar dacă îi vrei binele şi încerci să-l pregăteşti pentru viaţă,cel mic va interpreta altfel vorbele şi există riscul să-şi piardă încrederea în forţele proprii.

În plus,ele rămân impregnate în sufletul copilului tău şi creează adevărate drame de la vârste fragede.Evită jignirile şi cuvintele dure

Vorbele nepotrivite pot să cree­ze o adevărată prăpastie în relaţiile de familie. De exemplu,atunci când copilul greşeşte ceva,fereşte-te să-l jigneşti. Rişti să-l faci să se închidă în el de teama eşecului.

Dimpotrivă,arată-i unde a procedat greşit şi exemplifică-i cum ar fi trebuit să procedeze. Explică-i că o dată făcută,greşeala nu se şterge cu buretele,dar încercarea lui de a îndrepta lucrurile poate să atenueze din rana sau paguba provocată.

Renunţă la şantajul emoţional

Te-ai despărţit de partenerul tău sau v-aţi certat mai ru decât de obicei şi simţi nevoia să-ţi descarci nervii? Nu ţi-i da pe cel mic. Copilul nu trebuie  să suporte consecinţele dureroase ale certurilor şi să ducă povara unor reproşuri de genul „Din cauza ta se întâmplă asta” sau „Eu şi cu tatăl tău ne înţelegeam până să apari tu”.

Cel mic nu este cauza conflictelor,ci rodul iubirii voastre şi al clipelor frumoase petrecute împreună. În plus,el nu trebuie folosit pe post de monedă de schimb pentru hrănirea orgoliului vostru sau pentru a vă reîmpăca.

Reproşurile nefondate îi rănesc pe copii

Exclamaţiile de genul „Nu mi-am dorit să am un copil ca tine!”sau „Dacă aş putea să o iau de la capăt,nu aş mai face copii”sunt vorbe grele,pe care ar trebui să le păstrezi pentru tine.

Indiferent ce a făcut copilul,aceste afirmaţii sunt total nepotrivite şi sunt menite să-i rămână întipărite mult timp în minte. Fiecare copil merită să se simtă iubit şi dorit de cea care i-a dat viaţă. Vorbindu-i astfel,dai dovadă de imaturitate şi există multe şanse ca cel mic să se închidă în el.

Tratează-ţi copiii în mod egal

Când ai mai mulţi copii,se poate întâmpla ca unul dintre ei să-ţi fie mai aproape de suflet şi să ai tendinţa de a-l alinta mai mult.

Însă acesta nu este un motiv ca să compari verbal fraţii între ei şi să scoţi în evidenţă numai calităţile preferatului tău.

Mesajele de tipul

şi

se întipăresc adânc în capul copilului defavorizat şi vei simţi pe pielea ta consecinţele atitudinii lui de mai târziu.

Este bine să ştii că orice fel de comparaţie între copii face să apară competiţia în familie şi tensiunile. Acceptă-ţi copilul aşa cum este,pentru calităţile şi capacităţile lui,şi încurajează-l să-şi descopere propriul drum în viaţă.

O greşeală pe care o fac des părinţii este impresia că pot vorbi orice în faţa copilului. Însă el absoarbe cuvintele pe care ei le folosesc în conversaţiile de zi cu zi.

Şi cum nu înţelege sensul multora,le spune mai departe chiar dacă ele conţin mesaje jignitoare la adresa celorlalţi.

Cuvintele jignitoare la adresa copilului sunt vinovate pentru nesiguranţa acestuia de mai târziu.

 

Mai multe