Cuvinte pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

21 iulie 2017   Parenting

Niciun copil nu este perfect, iar orice reproş îi poate provoca anxietate, depresie, lipsă de încredere şi furie. Cuvintele pe care i le spui copilului tău sunt magice, de aceea, alege-le pe cele care îi dau aripi să zboare şi nu pe cele care i le taie. Iată ce nu e bine să-i spui celui mic:

Că nu învaţă bine

Unii părinţi sunt dezamăgiţi când află notele mici pe care copii lor le obţin la şcoală, ceea ce este firesc. Cu toate acestea, evită să îi faci reproşuri celui mic, pentru că îşi poate pierde încrederea în el şi situaţia se va înrăutăţi. Încurajează-l, găseşte metode care să-l motiveze să înveţe, studiaţi împreună, fă ca totul să pară o joacă şi la următorul test rezultatul va fi mai bun. Dacă copilul va continua să ia note mici, atunci trebuie să investighezi problema, pentru că ar putea să aibă dificultăţi de învăţare sau să fie deprimat.

Că e timid

Timiditatea are legătură cu stima de sine şi de aceea este bine ca părinţii să-şi încurajeze copiii timizi să-şi facă prieteni. Ai putea ca în weekenduri să organizezi întâlniri între cei mici, transformându-ţi casa într-un centru de joacă şi divertisment. Fiind în mediul său, copilul va căpăta încredere în el şi va deveni mai extrovertit. Dacă tot nu interacţionează cu ceilalţi, atunci ar putea fi vorba despre o problemă serioasă. Discută cu profesorii de la şcoală, poate a avut loc un eveniment care i-a marcat comportamentul.

Că nu e suficient de inteligent

Nu este greşit dacă îi spui copilului tău din când în când că e inteligent, pentru că asta va contribui mult la încrederea pe care o va avea în el de-a lungul vieţii. În schimb, nu este bine să-l compari cu un alt copil, întrucât el nu va interpreta cuvintele tale ca pe un imbold să fie mai bun, ci ca pe un lucru negativ. Copiii au propria lor personalitate şi cel mai important este să fie fericiţi, făcând ceea ce le place. Dacă se închid şi citesc 10 ore în continuu, fără să socializeze cu ceilalţi, atunci are o problemă.

Că s-a îngrăşat

Din nefericire, obezitatea este o problemă medicală gravă, întâlnită din ce în ce mai des şi la noi în ţară. Nu-l certa pe cel mic că s-a îngrăşat atunci când îi cumperi haine şi constaţi că poartă o măsură mai mare. El ştie deja că este supraponderal şi se simte groaznic din cauza asta. Mergi cu el la un medic nutriţionist şi găsiţi împreună o soluţie.

Că e fricos

Frica de întuneric, de zgomote puternice sau de monştri care trăiesc sub pat,  pot părea o prostie pentru un adult, însă acestea sunt foarte reale în mintea copiilor. Râsul sau tachinarea nu îi vor ajuta să-şi depăşească temerile, ci chiar să le înrăutăţească. Încearcă să-l ajuţi să se simtă în siguranţă pe întuneric.

Mai multe