Dansurile sportive, cel mai bun sport de societate pentru copii

15 ianuarie 2015   Parenting

Dansurile sportive sunt o metodă distractivă prin care cel mic nu doar că se destinde şi se relaxează, dar îl ajută să se şi dezvolte armonios, atât fizic, cât şi psihic.

Pentru a înţelege mai bine ce efecte au dansurile sportive asupra copiilor,am discutat cu prof.antr.drd,Adrian Nicoară de la Clubul Magic Dance. El ne-a explicat ce dansuri sunt recomandate celor mici,ce beneficii au asupra corpului şi minţii şi cum îi ajută această activitate relaxantă şi distractivă din punct de vedere social.

De la ce vârstă recomandaţi copiilor dansurile sportive?

Cea mai propice vârstă pentru începerea dansului sportiv este în jurul a 4-5 ani. Începând de la o vârstă fragedă,copiii pot fundamenta mult mai temeinic bazele dansului sportiv. Acesta cuprinde 10 dansuri:samba,cha-cha-cha,rumba,paso doble,jive,vals lent,tango,vals vienez,slow fox şi quickstep. Dar cei micuţi vor începe cu un număr redus de stiluri,printre acestea numărându-se 6 dintre ele:samba,cha-cha,jive,vals lent,vals vienez şi quickstep.

Dansul te modelează,te învaţă să stai drept şi să ai o postură frumoasă,dezvoltă eleganţa mişcărilor şi impune deprinderea bunelor maniere. De asemenea,dansurile sportive alungă tensiunile interioare,elimină încordarea psihică,furia,detensionează şi calmează copilul;dezvoltă motricitatea,menţine sănătatea şi sporeşte memoria copilului,precum şi funcţiile sistemului nervos prin creşterea fluxului sangvin la nivel cerebral.

Cum îi ajută dansurile pe copii,din punct de vedere social?

În primul rând,dansurile sportive dezvoltă aptitudini sociale. Clubul Magic Danceorganizează diferite spectacole în timpul anului (sfârşit de an,ziua mamei,sfârşit de şcoală etc). Acest lucru este foarte important pentru că îi învaţă pe cei mici cu scena şi să nu aibă emoţii atunci când pe viitor vor trebui să vorbească în faţa unui public. Mai mult,în pregătirea pentru aceste spectacole cei mici trebuie să înveţe.

Apoi,dansurile sportive îi ajută pe cei mici să-şi creeze un ţel. Spectacolele,concursurile şi alte evenimente de acest gen reprezintă o motivaţie în plus pentru copil. Acesta nu dansează doar pentru că aşa trebuie,ci dansează pentru că vrea ca la spectacol să fie cel mai bun! Un alt lucru important este că le creează un model de viaţă. În general,profesorii de dans sunt persoane energice,extroverite şi care iubesc viaţa şi tot ce înseamnă viaţă! 

Pentru efecte maxime,de câte ori pe săptămână ar trebui practicate dansurile sportive?

Ca sa vă pot răspunde trebuie întâi să stabilim nivelul copiilor pentru care se adresează întrebarea. O să vă explic-pentru nivelul minim şi maxim pe scara evoluţiei,urmând ca nivelele intermediare acestora,să aloce un timp cuprins între ele. Dacă este vorba de copii începători,două şedinţe pe săptămână la această categorie este de ajuns. Dacă vorbim însă de performanţă şi înaltă performanţă,lucrurile devin mult mai serioase,iar antrenamentele trebuie efectuate câte 5-6 zile pe săptămână,fiecare antrenament având în jurul a 2-3 ore.

Mai multe