De ce e bine să faci copii de tânără

21 iunie 2013   Parenting

Până nu demult, m-aş fi gândit şi eu, ca majoritatea – pentru că e mai la îndemână să judeci decât să simţi –, că să aduci un copil pe lume la o vârstă fragedă, în lumea de astăzi, este o nebunie curată. Dar poate că din astfel de momente de nebunie ies oameni frumoşi...

Ca să-mi continui ideea,poate aş fi zis că a face asta înseamnă să-ţi arunci în aer orice posibilitate de-a te realiza profesional,educaţia ori plăcerile vieţii,şi te-aş fi judecat destul de aspru pentru imprudenţa,inconştienţa sau curajul tău nebunesc. De curând,am citit însă câteva cazuri interesante şi am trăit mai îndeaproape faptul că o mamă simte altfel.

Ceea ce eu consideram inconştienţă poate fi dragoste,ceea ce eu numeam imprudenţă poate fi dorinţă,iar curajul nebunesc rămâne suspendat între sentiment ma-tern şi îndrăzneala de a-ţi urma drumul.

Curaj nebunesc au avut mamele părinţilor noştri,care au născut după un război mondial,sau bunicile părinţi-lor noştri,care au făcut lucrul ăsta chiar în plin război. Sigur,nici informaţia nu era la îndemâna tuturor şi nici contracepţia chiar o modă în zilele acelea,dar generaţiile acelea au reuşit lucruri deosebite. Aşadar,acest articol va fi mai echilibrat în prezentarea avantajelor şi dezavantajelor maternităţii timpurii decât ar fi fost poate în urmă cu un an.Cât de tânără este mama tânără?

Ceea ce în urmă cu 30 de ani era privit drept normalitate,astăzi reprezintă excepţii. Societatea s-a schimbat şi,odată cu ea,şi percepţia multora dintre noi asupra unei lumi normale. Ceea ce nu s-a schimbat însă este calitatea fizică,organică,a corpului nostru,care prezintă o serie de avantaje când este tânăr. De asemenea,şi psihologic există avantaje reale când facem copiii de tineri,la 20 şi până în 30 de ani.

Riscurile asociate sarcinilor purtate de mame tinere sunt mult mai mici,atât cele fizice,cât şi cele psihice. Capacitatea de rezistenţă la stres a unui om tânăr este mult mai ridicată decât odată cu trecerea timpului. Speranţa de viaţă la cote înalte îi va face cel mai probabil pe copiii tăi să-şi prindă bunicii,iar pe voi să le vedeţi nepoţii şi,cine ştie,poate şi strănepoţii.

Conexiunea cu cei mici se face mai uşor,îţi va fi mai simplu să te joci cu copiii şi să le dai ceva ce părinţii prea în vârstă şi maturi o să le poată insufla mult mai greu:curaj,libertate,fericire,energie,îndrăzneală. De asemenea,fiind mai tânără,copiii tăi vor creşte odată cu visele tale,cu împlinirile tale şi cu mai mult optimism,pentru că trecerea timpului ne taie deseori din zâmbetul de pe buze.

Fii o mamă responsabilă!

Când pleci în „călătoria“ maternităţii,este foarte important să realizezi că nu vorbeşti de copil ca de un moft,ca de o jucărie de care te bucuri după bunul plac şi de care te poţi debarasa la primele greutăţi. Vorbim de un drum care ţine toată viaţa,care are o mulţime de momente unice,fericite,dar şi clipe de suferinţă,de teamă sau diverse momente de cumpănă.

Dacă ai avut ocazia să cântăreşti lucrurile şi să iei o decizie pe care să o simţi a ta 100%,atunci şansele să fii o mamă tânără şi împlinită cresc foarte mult. E important să nu te laşi copleşită de dorinţele partenerului,de cele ale familiei sau de contextul social,pentru că într-un final,dacă vrei să ai o carieră şi nu un copil,e decizia ta,dacă le faci pe amândouă cu atât mai bine,iar dacă doreşti copilul pentru că simţi că ai timp şi pentru tine,nu este nimic greşit în asta.

Capcane de evitat

1 Certurile din pricina banilor sunt unul dintre principalele motive de destrămare a familiei. Grijile financiare afectează dezvoltarea armonioasă a copilului. Indiferent cât de dificile sunt vremurile,încercaţi să găsiţi soluţii pentru situaţiile în care vă aflaţi. Cearta nu vă rezolvă problemele,ba mai mult este foarte posibil să le accentueze.

2 Conflictele iscate de intervenţiile rudelor în viaţa cuplului,în educaţia copilului,în modul în care este crescut sunt des întâlnite. Până la urmă,regula părinţilor este peste cea a bunicilor. Nu uita că nucleul familiei sunteţi voi şi că merită să încercaţi varianta voastră!

3 Certurile cauzate de sex pot duce şi ele la mari tensiuni. Faptul că ai un copil nu anulează nevoia de intimitate,de timp împreună cu partenerul tău. Dacă uitaţi de voi,sunteţi în pericol. De acum înainte,sunteţi ca nişte acrobaţi care trebuie să păstreze un echilibru fin şi armonios între nevoile copilului mic şi pasiunile voastre. Comunicaţi,fiţi o familie unită,fiţi o echipă şi încercaţi să vă cunoaşteţi foarte bine atât pe voi înşivă,cât şi unul pe celălalt.

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa alexandru.cojocaru@mediclass.ro sau sună la 0724.539.589

Mai multe