De ce mint copiii

24 martie 2011   Parenting

Perioada minciunilor este o etapă firească în procesul de dezvoltare. Până la o anumită vârstă,copilul confundă realitatea cu ficţiunea. Însă când acestea sunt frecvente şi deliberate,devin un semnal de alarmă pentru părinţi. Pentru a ştii cum să-l ajuţi,e bine să înţelegi care sunt motivele pentru care cel mic ajunge să mintă.

Exemplul părinţilor îl poate influenţa

Nu realizează că greşeşte minţind

La copii,minciuna este des întâlnită. Asta pentru că aceştia nu-şi dau seama că minţind fac un lucru rău şi nu realizează importanţa faptului de a spune mereu adevărul. Aici intervine rolul tău în educarea celui mic:atunci când copilul minte,trebuie să-i explici de ce este rău să spună minciuni şi ce consecinţe nefaste are acest comportament. Ilustrează acest lucru prin poveşti sau fabule,astfel încât acesta să înţeleagă mai bine. Nu-i cere copilului să mintă pentru tine în nicio ocazie,pentru că va fi bulversat şi nu va învăţa adevărata semnificaţie a actului de a minţi.

Ascunde un lucru dureros

Un mod de a obţine atenţie

Uneori,cei mici mint pentru a obţine diverse obiecte sau atenţie din partea adulţilor,din dorinţa de a nu dezamăgi sau pentru a nu primi pedepse când fac vreo boacănă. Iar motivele nu se opresc aici... Totuşi,acest comportament al copilului trebuie descurajat,astfel rişti ca cel mic să nu se oprească din minţit. Câştigă încrederea copilului şi încearcă să-l determini să nu-i mai fie frică de consecinţele adevărului.

Teama de pedeapsă,un motiv în plus

Mai multe