„De ce nu mai e ca la început?”

5 martie 2013   Parenting

Diferenţele de temperament şi de comportament sunt unele dintre lucrurile care ne atrag la partener, dar mai târziu, pe parcursul relaţiei, tot ele ne dau cele mai mari bătăi de cap. Aceste schimbări vă dezbină cu adevărat ori sunt, de fapt, binecuvântări ascunse?

La început,tot ceea ce găsim şi vedem la persoana iubită este perfect. Nu luăm în calcul faptul că timpul transformă micile probleme în „hăuri” uneori de netrecut. Probabil că acesta este şi sensul zicalei româneşti:„Contrariile se atrag,asemănările rămân împreună”. Sigur că lucrurile nu sunt atât de dramatice,dar parcursul este evident mai uşor într-o relaţie în care partenerii au viziuni asemănătoare,ţeluri şi pasiuni comune. Acest lucru nu înseamnă că celelalte relaţii nu au nicio şansă de supravieţuire,ci doar că necesită mai mult efort,atenţie şi înţelegere pentru a reuşi.

„Eu sunt o fire sociabilă,el nu”

Tu ai o mulţime de prieteni şi participi cu ei la întâlniri,expoziţii ori cu care pur şi simplu ieşi în lume. În schimb,partenerul tău mai are un pic şi devine un sihastru.

Este fericit cu nasul în cărţile lui,îşi face tabieturile şi-l scoţi din casă doar cu forţa,iar tu eşti disperată că nu are cine să te însoţească la evenimente. Este într-adevăr o situaţie neplăcută,care derivă în mare măsură din firile voastre diferite.

Cel mai probabil tu eşti extravertită,şi lucrurile pe care le faci cu ceilalţi,în anturaj,într-un mod mai expansiv,îţi aduc relaxare şi fericire,iar el este un introvert,un observator tăcut şi un om care se bucură mai mult în sinea lui,dar care la rândul său poate avea o viaţă foarte bogată interior.

„Eu vreau să ieşim în oraş,el e obosit”

După o zi lungă de muncă,ţie îţi place să te relaxezi la o ieşire cu prietenele. În acelaşi timp,nu poţi să înţelegi cum de el este superfrânt la finalul zilei şi vrea să stea pe canapeaua de acasă şi să se uite de unul singur la un meci,cu o bere în mână.

Puteţi oricând să căutaţi o cale de mijloc,să stabiliţi de câte ori pe lună mergeţi împreună în oraş,de câte ori staţi în casă şi de câte ori tu mergi să te distrezi,iar el rămâne acasă să se relaxeze. O astfel de soluţie poate să dea rezultate în măsura în care găsiţi programul optim pentru amândoi.

„Eu nu pun preţ pe bani,el e un tip zgârcit”

Dacă ai credite la casă,la maşină şi un copil sau doi de crescut,atunci presiunea financiară devine uneori greu de suportat. În aceste condiţii,este posibil ca lui să i se pară că ieşitul în oraş sau la cumpărături prea dese sunt dovezi de imaturitate care nu aduc cu sine decât datorii şi obligaţii suplimentare.

Certurile pe această temă s-au înmulţit îngrijorător în anii de criză şi pot duce la destrămarea familiei. De aceea,este bine să negociaţi cu atenţie şi distracţia,dar şi responsabilităţile. Analizaţi care sunt nevoile de bază şi cheltuielile fixe pentru casă şi pentru voi. Banii rămaşi pot fi împărţiţi între ieşiri în oraş,plecări în minivacanţe şi diverse achiziţii.

REGULI NUMAI BUNE DE URMATFiţi creativi!

În loc să cedezi şi să te resemnezi cu felul celuilalt de a fi,fapt care în timp duce la frustrări,resentimente şi ceartă,mai bine căutaţi împreună lucruri care vă plac amândurora. Încercaţi să fiţi constructivi şi să nu demolaţi imediat orice idee pe care o lansează celălalt. Găsind mai multe treburi pe care le puteţi face împreună,vă veţi apropia mai mult şi veţi avea şi o bază mai solidă pe care să „construiţi“ încrederea şi dragostea în cuplu.

Dacă iubitul tău are oroare de prietenii tăi,pe care nu-i cunoaşte,puteţi să faceţi o înţelegere. O ieşire cu grupul tău de amici într-o săptămână,urmată de un weekend romantic acasă în cealaltă. De asemenea,poţi alege să ieşiţi în perechi sau în grup mai mic,până când şi partenerul tău se simte confortabil cu toţi amicii tăi.

O ieşire la cumpărături,plimbatul câinelui pe-afară,o promenadă în doi prin parc sau nopţile în care sexul vă iese de minune – toate acestea făcute împreună,indiferent cât de mici,ajută la creşterea forţei relaţiei.

Pentru a înţelege cât mai bine punctul de vedere al partenerului,încercaţi practica „ascultă şi reflectă“,o tehnică de comunicare menită să creeze respect şi înţelegere reciprocă. De exemplu,când partenerul tău îţi spune că e prea obosit ca să iasă cu tine la distracţie,nu-i reproşa că e „omul peşterii“,ci spune-i asta:„Înţeleg că ai vrea să ieşi cu mine astăzi,dar înţeleg şi că eşti pur şi simplu epuizat“.

Mai multe