De la ce vârstă îi dai copilului telefon mobil?

18 februarie 2014   Parenting

Abia a învăţat să buchisească abecedarul, şi îţi cere telefon mobil. Degeaba îi spui că e prea mic, replica e aceeaşi: „Mami, toţi prietenii mei au celular!“ Ce să faci? Să cedezi „modei“ sau să-i explici de ce trebuie să mai aştepte?

Aproape trei sferturi dintre copiii cu vârste între 7 şi 14 ani au propriul lor telefon mobil,arată un studiu european.  Într-un fel,e un fenomen firesc:generaţiile tinere au un talent înăscut în a butona diversele aparate şi a se descurca prin mulţimea de opţiuni.

Perceput iniţial ca o jucărie mai avansată,telefonul devine apoi un accesoriu trebuincios,„la modă“. Iar tu eşti tentată să-i dai odorului un aparat de îndată ce ţi-l cere,fiind convinsă că-i stimulezi astfel capacitatea de a comunica. În plus,ai sentimentul că-ţi poţi controla copilul mai uşor,de la distanţă.

Dar îi este celularul cu adevărat indispensabil? Îi oferă,cum speri,mai multă libertate,mai multă autonomie?

Utilizare responsabilă

Telefonul mobil este „unealta“ care mijloceşte relaţiile sociale,comunicarea,emanciparea.

Dar...  faptul că prichindelul ştie instinctiv cum să-l folosească şi se pricepe de minune la butonat nu înseamnă că-l utilizează în mod responsabil.  

Aici intervine rolul tău de părinte:poţi să-i arăţi copilului care sunt regulile de utilizare a celularului,pentru ca micuţul să fie ferit de pericole şi să-i respecte pe cei din jur.  

Pe stradă

Copiii-la fel ca adulţii-uită adesea că a vorbi la celular necesită un efort de concentrare. Prin urmare,atunci când prichindelul traversează strada,când merge pe bicicletă sau pe role,NU trebuie să vorbească la telefon!

Telefonul mobil îi tentează pe hoţi – deci e bine ca micuţul să nu-l lase la vedere,să nu-l ţină în mână sau într-un buzunar exterior. În plus,numărul personal de telefon nu se dă necunoscuţilor!

În spaţii închise

Spune-i răspicat că telefonul nu poate fi folosit în timpul cursurilor,la bibliotecă,la cinema şi că trebuie închis atunci când o persoană autorizată o cere.

Învaţă-l cum să folosească modul silenţios (sau pe „vibraţii“) în locurile unde soneria ar putea deranja. Dacă vrea să facă fotografii sau să filmeze cu ajutorul aparatului,e bine să ceară voie persoanelor vizate.

Nu-i permite odorului să facă glume proaste folosind telefonul. Asigură-te că nu are acces la internet cu ajutorul aparatului,ca să nu intre pe paginile destinate adulţilor.

Mai spune-i să nu intre în conversaţii interminabile,şi,în caz de pericol,să folosească numărul de urgenţă 112.

Totuşi,vârsta...

Sunt oameni de ştiinţă care susţin că vârsta minimă pentru celular ar trebui să fie de 11-12 ani,când copilul poate avea un comportament responsabil şi când comunicarea cu cercul de prieteni devine importantă. Pe de altă parte,specialiştii britanici nu recomandă celularul celor sub 15 ani.

Crezi totuşi că mititelul tău are nevoie de telefon? Oferă-i unul simplu,nu de tip smartphone. Spune-i să utilizeze căşti atunci când vorbeşte – asta ar diminua,se pare,efectual radiaţiilor electromagnetice emise de aparat. Ia-i cartelă şi limitează conversaţiile pe timp de seară. Încurajează-l să trimită SMS-uri,în loc să sune direct.

Citeşte şi:

Cum îţi înveţi copilul să mănânce sănătos

Cum creşti un copil sensibil

Telefonul împiedică dezvoltarea creierului?

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de efectul undelor emise de telefoanele mobile asupra evoluţiei creierului,la copii. Ei spun că dezvoltarea creierului este continuă până la sfârşitul pubertăţii:funcţiile cognitive se „fixează“ până la vârsta de 6 ani,dar anumite zone cerebrale continuă să se „rafineze“ între 14 şi 18 ani.

Mai multe