De la ce vârstă îl laşi singur acasă?
Oricât de plăcută ar părea alternativa de a-ţi lăsa copilul singur, ţi-e teamă să faci pasul. Oare când este pregătit pentru asta!
Ţi-aduci aminte primele după-amieze petrecute singură când părinţii întârziau cu treburi? Stăteai cu ursuleţul în braţe privind lung pe fereastră şi nu te mişcai de acolo până nu se întorceau. Ajunsă mamă,descoperi că nevoia te învaţă atât pe tine,cât şi pe copilul tău.
Pas cu pas
Nu are nicio importanţă că majoritatea părinţilor au avut încredere să-şi lase copilul singur pe la vârsta de zece ani. Al tău este unic şi numai tu vei ştii dacă are îndeajunsă siguranţă de sine,dar mai ales dacă este pregătit emoţional pentru asta. Află cum vede el ideea de a sta singur. La început,poţi ieşi câteva minute la cumpărături fără să-l iei cu tine,apoi poţi lipsi mai mult. Treptat,se va obişnui cu idee că se poate descurca şi singur. Discutaţi la întoarcere cum a fost experienţa pentru el.
Învingerea temerilor
S-a obişnuit să depindă mereu de prezenţa cuiva. Este normal să se confrunte cu teama singurătăţii. Nu va fi uşor nici pentru tine şi vei sta tot timpul ca pe ghimpi. Pentru ca amândoi să fii împăcaţi,puteţi stabili împreună câteva intervale orare în care să vorbiţi la telefon. Cu atât mai bine este să cumperi un animal de companie cu care să-şi petreacă timpul în casă. Nu se va mai simţi abandonat. Ajută-l să descopere şi activităţi distractive:pictura sau desenul,îngrijrea florilor,aranjatul unui colţ din camera lui,lectura.
Atenţie la urgenţe!
Se impune şi stabilirea câtorva interdicţii. Explică-i că nu are voie să bea din sticle cu un conţinut pe care nu-l cunoaşte,să fumeze,să ia alte medicamente decât cele lăsate de tine,dacă are nevoie. Ai grijă să ştie să folosească telefonul,să aprindă luminile,să se ferească de riscurile care pot apărea într-o casă. Învaţă-l să nu atingă prizele şi să nu deschidă gazele decât în prezenţa unui adult. Notează-i undeva numerele de telefon la care să apeleze numai în cazuri urgente şi explică-i cum să reacţioneze în acele situaţii.
Sprijin la nevoie
Ţi-ai dori să poţi fi în două locuri deodată,să fii şi cu puiul tău. Ei bine,se poate! E de ajuns să ceri ajutorul unei vecine de încredere,unei rude sau unui prieten care locuiesc foarte aproape de locuinţa ta. Este neapărat să fie pe placul celui mic. Te va relaxa ideea că este cineva căruia copilul îi poate cere să-i încălzească mâncarea,la care poate alerga dacă se răneşte cu ceva,cui să ceară un sfat dacă nu te găseşte pe tine la telefon.
Câteva reguli de stabilit
1. Nu are voie să deschidă uşa necunoscuţilor
2. În caz de incendiu să iasă rapid din casă
3. Să evite locurile periculoase din casă
4. La telefon,să nu lase de bănuit că este singur
5. Să nu folosească aragazul sau alt aparat fără permisiunea ta
6. Explică-i ce să facă dacă se opresc apa sau curentul