Descoperă ce putere are numele!

6 decembrie 2013   Parenting

Stabilirea numelui unui nou-născut este o decizie îndelung dezbătută de părinţi şi este luată după ce s-a respectat o suită de superstiţii şi de obiceiuri, care de multe ori despart familia în mai multe tabere.

Se iau în considerare toate aspectele posibile,începând cu existenţa unui înger ocrotitor,sonoritatea literelor,potrivirea cu numele de familie şi chiar varianta de alint.

Superstiţii legate de alegerea unui nume

Nu este uşor pentru tinerii părinţi să găsească un nume potrivit odorului lor. Mămicile se gândesc încă din prima clipă la variante de nume,pregătin­du-se atât în cazul în care va fi băieţel,cât şi fetiţă. După mai multe runde de consultări cu tăticul emoţio­nat,se scrie lista,care se îmbogăţeşte zi de zi.

Întră în scenă şi bunicii care,motivând că au o îndelungată experienţă de viaţă,vin cu o serie de sfaturi şi păreri care dau peste cap planurile părinţilor. Se spune că,deşi te-ai decis în privinţa numelui,nu este bine să-l dezvălui înainte ca pruncul să se nască şi cu atât mai puţin să-l strigi înainte de botez. În caz contrar,rişti să atragi atenţia duhurilor rele care,în absenţa unui înger păzitor,îi pot face rău bebeluşului.

Numele din perspectivă creştină

Dorind ca micuţul să fie sub ocrotirea şi îndrumarea unei fiinţe spirituale,mulţi părinţi aleg ca numele copilului să fie legat de cel al unui sfânt. Deşi recomandarea bisericii creştine este ca numele pe care să-l poarte cel mic să fie al sfântului aflat în calendar în ziua în care s-a născut,mulţi părinţi aleg numele unor sfinţi cu o mare însemnătate pentru creştinism. Se spune că cei care poartă nume de sfinţi,spre deosebire de cei care au nume „păgâne“,vor fi ocrotiţi atât în timpul vieţii,cât şi după moarte,întrucât acel sfânt se va ruga pentru ei.

Folclorul românesc,izvor nesecat de tradiţii

Se crede că,aşa cum Dumnezeu şi îngerii te recunosc după nume,şi spiritele malefice te caută pentru a-ţi aduce necazuri. De exemplu,în Oltenia era înrădăcinată practica schimbării numelui copilului dacă acesta era primul născut viu după o serie de copii decedaţi. Iniţial,i se punea numele unui frate mort,iar apoi acesta era scris pe o piatră care se arunca în apele unui râu învolburat. Se zice că astfel duhurile rele îi pierdeau urma,iar pruncul avea parte de o viaţă lungă. O altă datină prevedea „vinderea“ copilului,dacă acesta era bolnăvicios din fire. Mama îl scotea pe fereastră şi-l dădea la schimb unei femei pentru o monedă. Ea-i dădea alt nume şi-l vindea înapoi mamei,de data aceasta în pragul uşii. Numele nou trebuia să fie însă unul puternic,precum „ Lupu“,„Ursu“ sau „Zmeu“,pentru a speria duhurile necurate.

Ce semnificaţii au numele:

• Maria este un derivat de la „mrit“,care în egipteana veche înseamnă „iubită“.• Andrei/Andreea vine de la grecescul Andreas,care se traduce prin „războinic“.

• Tot în Grecia îşi are etimologia şi numele Alexandros,care semnifică „protector al oamenilor“.

• Numele de Elena este un derivat din grecescul „Helene“,care înseamnă „frumoasă“.

• Având o origine ebraică,numele David are înţelesul de „îndrăgit“.

TOP 5 nume date bebeluşilor in 2012

Băieţei:Andrei,David,Alexandru,Gabriel,Stefan.

Fetiţe:Maria,Andreea,Elena,Ioana,Alexandra.

Mai multe