Diferenţele fac armonia în viaţa de cuplu?

1 noiembrie 2011   Parenting

Le considerăm inamicii unui cuplu durabil. Şi totuşi, diferenţele dintre parteneri nu reprezintă obstacole de netrecut. Dimpotrivă, ele pot fi transformate în adevărate calităţi, care apropie şi înteţesc pasiunea.

Nu puţine sunt cuplurile în care partenerii se despart pe motiv că sunt prea diferiţi.

Valori,credinţe distincte – venim cu ele din trecut şi par să fie esenţiale. Şi totuşi,specialiştii consideră că modurile diferite de a vedea viaţa sunt normale într-o relaţie,cât timp sunt îndeplinite câteva condiţii de bază. Dacă vă iubiţi,este valabilă vorba aceea:„Contrariile se atrag”... chiar şi pe termen lung.

Afli lucruri noi

Diferenţele de comportament sau de atitudine pot să facă fericiţi partenerii cât timp sunt conştienţi că prin ele pot să se cunoască mai bine.

Spre exemplu,îţi dai seama de adevăratele păreri şi idealuri ale omului de lângă tine atunci când îşi apără punctul de vedere.

Acest lucru se întâmplă mai ales când gândiţi diferit,vă contraziceţi şi soţul tău trebuie să-şi argumenteze convingerile.

În plus,prin ochii partenerului poţi descoperi o lume diferită de cea în care ai crescut,poţi învăţa lucruri noi şi modalităţi distincte de a percepe lucrurile din jur.

Accepţi unicitatea partenerului

Atunci când te-ai îndrăgostit de soţul tău, l-ai acceptat cu toate diferenţele de opinie.

Este incitant o perioadă de timp,dar apoi ai tendinţa să-i „corectezi” tocmai lucrurile care te-au atras la el.

Greşit! Atunci când te implici într-o poveste de dragoste,trebuie să pleci din start de la premisa că nu-ţi doreşti o clonă lângă tine.

Ai nevoie de un om puternic,care să aibă ceva de spus şi care să nu te plictisească. E ca şi cum ai spune că sunteţi suflete-pereche,dar fără a fi dubluri.

Înveţi să negociezi

În mod normal,negocierea este o artă subtilă şi de mare fineţe atunci când eşti implicat într-o relaţie de lungă durată.

Dar când între cei doi parteneri sunt diferenţe importante,ea devine esenţială. Cu toate acestea,este bine să pleci de la o regulă de aur:nu totul este negociabil.

Părerile ce ţin de problemele din afara cuplului nu se încadrează în această categorie. Poţi negocia cu soţul tău chestiuni legate de solidaritate,încredere,loialitate – adică pilonii care fundamentează o relaţie de iubire.

Nu te apuca să-i schimbi orientările politice sau de altă natură,pentru că-l vei îndepărta de tine.

De asemenea,pentru a putea negocia,trebuie să aveţi un set de reguli deja acceptate. Petreceţi Sărbătorile în familie,chiar dacă asta înseamnă că trebuie să renunţi la tradiţionala vizită la părinţii tăi sau la rudele lui.

Compromis, fără multe remuşcări

Împreună cu negocierea,la pachet vine şi compromisul. Un compromis nu înseamnă să te schimbi sau să renunţi la convingerile tale.

Este un acord temporar care vă permite ţie şi partenerului să ajungeţi la un numitor comun. Atât timp cât fiecare trece cu vederea câte ceva,târgul este cinstit.

Nu renunţaţi la diferenţe,ci le „îmblânziţi”. Apoi,pe baza rezultatelor,alegeţi cea mai bună variantă pe viitor.

Prilej de apropiere fizică

Diferenţele pot să vă distrugă relaţia dacă unul dintre parteneri a renunţat să lase de la el şi nu mai nutreşte aceleaşi sentimente ca la început.

La asta se mai adaugă orgoliul,minciuna şi alte „păcate” flagrante. Însă cearta şi discuţiile în contradictoriu nu lipsesc dintr-o căsnicie.

Ele pot fi aplanate cu diplomaţie şi mult calm. Şi mai ales respectând punctul de vedere al celuilalt.

Energia negativă o puteţi descărca în timpul unei nopţi pasionale. Este incitant să faceţi dragoste după o ceartă.

Mai multe