E cleptoman? Cum îl dezveţi să fure

8 mai 2017   Parenting

Ai constatat că micuţul tău vine acasă cu obiecte pe care nu i le-ai cumpărat? Şi, când l-ai întrebat de unde le are, a făcut ochii mari şi ţi-a răspuns pe un ton nevinova că lucruşoarele respective i-au plăcut atât de tare, încât s-a gândit să le împrumute.. de tot.

Explică-i ce înseamnă furtul

Copiiiau tendinţa de a-şi însuşi obiecte care nu le aparţin:fiind mici,nu au capacitatea de a realiza că fac ceva greşit şi iau totul ca pe o joacă. Poartă o discuţie cu cel mic şi explică-i de ce nu e în regulă să îşi însuşească ceva ce nu îi aparţine:pune-l să îşi imagineze cum s-ar simţi dacă cineva i-ar lua un obiect sau o jucărie la care ţine.

2-4 ani:la vârsta înţelegerii

La această vârstă îi va lua puţin mai mult timp să înteleagă noţiunea de obiect personal,care nu poate fi sustras de la o altă persoană. În niciun caz un copil de 2 ani nu poate fi considerat hoţ,aşadar nu ai motive de îngrijorare. Urmăreşte să vezi totuşi dacă comportamentul persistă.

5-8 ani:cleptomanie din curiozitate

Deja cunoaşte anumite reguli şi dacă va lua ceva ce nu îi aparţine,va avea tendinţa să ascundă obiectul,chiar dacă va fi confruntat cu faptele reale. Copiii din această categorie experimentează,sunt curioşi să ştie ce se întâmplă când sunt prinşi. Ca părinte,poţi fi îngrijorat,dar acum e momentul ideal să îi înveţi ce e bine şi ce e rău.

Citeşte şi:4 modalităţi care te ajută să rezolvi conflictele cu copilul tău

8-12 ani:gesturi cu consecinţe

Dacă deja ai discutat cu el şi ai încercat să îl ajuţi să scape de acest comportament neadecvat,trebuie să ai în vedere că acum nu mai este vorba despre o joacă,ci despre un gest asumat. Vorbeşte cu el despre consecinţele pe care le pot avea faptele şi,mai mult,încearcă să depistezi cauza purtării neadecvate.

Cauze ascunse

Poate că are un anturaj greşit sau poate îşi doreşte lucruri prea scumpe pentru bugetul familiei. Sau poate doar vrea să îţi atragă atenţia,să spună:„Bagă-mă în seamă,sunt şi eu aici!“. Deseori,copiii ai căror părinţi sunt extrem de ocupaţi recurg la gesturi extreme precum furtul pentru a încerca să suscite interesul celor mari. Aşa că cea mai bună soluţie,indiferent de vârsta pe care o are copilul,constă în a avea o discuţiesinceră cu el,în care să te concentrezi pe aflarea cauzelor,nu pe reproş. Dacă doar îl vei mustra,se va închide în el şi se va răzvrăti cu proxima ocazie.

CIteşte şi:Eşti un părinte extrem de protector? Iată ce efecte are asupra copilului!

sursă foto:Pinterest

Mai multe