Este timid? Cum îl ajuţi?

15 mai 2016   Parenting

Acasă debordează de energie şi este încrezător, dar când ieşiţi în public nu reuşeşti să-l faci să scoată un cuvânt? Îl poţi ajuta pe copil să socializeze mai uşor, trebuie doar să ai răbdare şi să înţelegi de unde vine timiditatea lui.

Este normal ca cel mic să fie timid când cunoaşte oameni sau dacă trebuie să facă diverse activităţi care îl sperie,pentru că se simte neîncrezător în forţele lui şi devine speriat când se confruntă cu noi provocări. Chiar şi noi,ca adulţi,experimentăm această senzaţie în situaţii similare. Problema este când copilul nu reuşeşte să se integreze deloc într-un grup,deşi îl frecventează zi de zi,şi se închide mereu în sine,fără a le da şansa celor din jur să-l cunoască mai bine.

Întreabă-l de ce îi e frică să interacţioneze cu ceilalţi

Copiii preşcolari timizi au nevoie de susţinerea părinţilor şi de multă încurajare. Vorbeşte cu cel mic şi explică-i că poate să îţi spună de ce îl sperie să interacţioneze cu ceilalţi. Nu-l lua în râs şi nici nu minimaliza temerile sale. Dacă vei râde de el sau îi vei spune că problema lui nu este importantă,data viitoare s-ar putea să nu mai vrea să discute cu tine.

Pregăteşte-l din timp pentru intrarea în colectivitate

Dacă cel mic este foarte timid,e bine să meargă la o grădiniţă unde raportul îngrijitor-copii să nu fie mai mare de 1 la 7. Du-l în noul colectiv cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de a începe cursurile,astfel încât să se familiarizeze cu colegii şi cu educatoarele. Anunţă cadrele didactice că cel mic este timid  şi stabiliţi de comun acord un plan pentru a-l face pe micuţ să se simtă în largul lui.

Joacă-te cu el şi pune-l să încerce mai multe roluri

În cazul în care copilul are tendinţa de a sta tot timpul lipit de tine atunci când mergeţi la o petrecere,stabileşte câteva reguli,pe care el să le accepte în avans. Îi poţi spune „Poţi să stai cu mine câteva minute,dar apoi să te joci şi cu ceilalţi copii“ în loc să îi refuzi de tot nevoia de a sta în braţele tale. De asemenea,poate fi amuzant să încercaţi un joc care să se bazeze pe diverse scenarii în care ar putea fi implicat el,cum ar fi apariţia unui nou coleg de clasă. Schimbaţi rolurile astfel încât cel mic să poată experimenta ambele situaţii:când el este copilul cel nou şi când este unul dintre colegi.

Atenţie!

Nu-l obliga să socializeze. Dacă îi forţezi limitele,copilul s-ar putea închide mai mult în el.

Ce să nu faci

Dacă cel mic refuză să socializeze,evită să îl scuzi ruşinată,spunând că este timid. Copilul poate înţelege astfel că timiditatea lui este un handicap de care tu te ruşinezi şi o va interpreta şi el ca pe un defect. Acest lucru va duce la o scădere a stimei de sine.

Sfatul specialistului:

Dan Cruceru,blogger: „Îi sfătuiesc pe părinţi să analizeze foarte bine situaţia copiilor lor şi să afle sursa timidităţii. Împreună,prin exerciţii,prin demonstraţii făcute de adulţi,copilul poate scăpa de această problemă. Pe de altă parte,nu insistaţi prea tare,totul trebuie să se întâmple natural. Până la urmă,din punctul meu de vedere,timiditatea unui copil este asociată cu gingăşia,iar aceasta este o calitate minunată a unui copil,pe care o pierde odată cu maturizarea”.

Mai multe