Eşti pregătită pentru al doilea copil?
Cercetătorii s-au axat pe acest subiect „dificil" şi chiar dacă nu au afirmat că toate femeile ar trebui să aştepte 2 sau 3 ani între fiecare naştere, mai multe studii recomandă această diferenţa medie între copii.
Iată câteva opinii ale experţilor:
• Conform mai multor studii,o aşteptare de 18 la 23 de luni între naşterea unui copil şi conceperea următorului copil pare a fi ideală pentru sănătatea celui mai mic. O diferenţa mai mică de 17 luni este asociată cu un risc mai mare de naştere prematură sau subponderabilitate. Riscurile sunt chiar mai mari în cazul în care copilul este conceput la mai puţin de 6 luni de la naşterea fratelui sau a sorei. Şi copiii concepuţi la mai mult de 59 de luni (aproximativ 5 ani) de la ultima naştere prezintă un risc crescut de naştere prematură şi subponderabilitate în comparaţie cu bebeluşii concepuţi la o diferenţa de 18-23 de luni.
• Experţii sunt de părere că organismul mamei are nevoie de timp pentru a se reface după stresul de la naştere şi pentru a-şi reface rezervele nutritive pierdute în timpul sarcinii. MămicaMea.roscrie că din punct de vedere biologic,momentul ideal pentru a concepe încă un copil este după 18 -23 de luni de la naşterea copilului anterior,astfel beneficiile sarcinii anterioare îţi pot fi de ajutor să începi o nouă aventură de nouă luni. De exemplu,un aflux crescut de sânge în uter,care s-a format în timpul sarcinii se poate menţine pentru această nouă sarcina şi este un avantaj pentru fratele sau sora mai mică! În schimb,aceste „resturi" de sarcină nu durează mult: fluxul sanguin revine la nivelul dinainte de sarcina după 2 ani de la naştere.
• Când primul tău copil este mai mic de un an sau mai mare de patru ani, este diferenţa ideală în ceea ce priveşte relaţiile cu părinţii, rivalitatea dintre fraţi şi stimă de sine, este de părere Jeannie Kidwell, un specialist în familie. Ea crede că un copil mai mic de un an încă nu se identifică precum o persoană particulară, iar cei peste patru ani încep să aibă propriile lor vieţi. Potrivit studiului ei, beneficiile acestor diferenţe se pot simţi până în adolescenţă.
Încă un copil v-ar schimba stilul de viaţă?
V-aţi format o rutină confortabilă cu copilul vostru mai mare? V-aţi gândit bine la modul de îngrijire a celui mic? După cum ştiţi, copiii vă solicită destul de mult pe timpul nopţii. Poate doriţi să aveţi un pic de timp pentru cuplu după perioada încărcată dedicată primului copil. Sau poate îţi doreşti să-ţi reiei serviciul pentru că îţi este dor de jobul tău. Există multe lucruri pe care trebuie să le luaţi în considerare atunci când vă gândiţi să vă măriţi familia. Aminteşte-ţi totuşi, că la început, un nou-născut vă răpeşte tot spaţiul din viaţă voastră. Gândeşte-te la următoarea întrebare: aveţi suficient timp şi energie pentru el? Şi, de asemenea, întreabă-te dacă primul copil este pregătit pentru sosirea unui micuţ în familie.
Care este situaţia voastră financiară?
Banii nu sunt totul, dar aveţi nevoie de ceva stabilitate financiară pentru a întreţine o familie. Cunoscând cheltuielile necesare pentru creşterea unui copil, trebuie să vă asiguraţi că bugetul pe care îl aveţi este suficient şi pentru acest nou venit şi că nu va face să strângeţi prea mult cureaua! Este important să iei în considerare şi situaţia ta profesională. Multe femei au probleme cu păstrarea jobului full-time sau chiar part-time după cel de-al doilea sau al treilea copil, mai ales dacă nu aveţi pe cineva care să vă ajute în creşterea micuţilor. Aveţi mijloacele să va întreţineţi dacă staţi acasă sau vă puteţi permite să plătiţi o bonă?
Câţi ani ai?
Vârstă este un factor de luat în considerare dacă vrei să ai mai mult de un copil. Dacă ai 38 de ani şi doreşti mai multe de doi copii, nu îţi poţi permite ca diferenţa dintre copii să fie mai mare de 3 ani! Dar dacă ai sub 30 de ani şi nu ai o problemă de sănătate care ar putea să facă dificilă conceperea, ai un pic mai mult timp să te gândeşti. Multe femei se hotărăsc să aibă încă un copil în jurul vârstei de 40 de ani, dar trebuie să fie conştiente de faptul că nivelul fertilităţii scade semnificativ după 35 de ani.
Eşti pe aceeaşi lungime de undă cu partenerul tău?
Uneori, unul dintre parteneri nu este pregătit pentru încă un copil. Se întâmplă destul de rar că această dorinţa să fie comună! Primul pas: vorbeşte cu partenerul despre perspectivele voastre diferite. Probabil nu se vor rezolva toate chestiunile după o conversaţie, dar cel puţin vei înţelege mai bine opinia celuilalt. Oricum, o bună comunicare este ideală pentru o mulţime de situaţii!
Şi ce îţi spune inima?
Te poţi gândi toată viaţă la argumente „pro" şi „contra" unui nou copil şi să nu găseşti răspunsul perfect. Această este una dintre acele decizii care îţi vin din inimă,aşa că ascult-o şi urmează-i sfatul!