Faci echipă cu copiii împotriva soţului?

24 martie 2011   Parenting

Cum nimeni nu este perfect, sigur ai să-i reproşezi câte ceva partenerului. Şi poate că uneori te trezeşti confesându-te copiilor. Dar te-ai gândit ce urmări poate avea acest obicei?

„Taică-tu n-a dus gunoiul,dar stă bine mersi la televizor. M-am săturat! Este cel mai leneş om din lume!”,se plânge mama. Băiatul,la cei zece ani ai lui,reţine expresia şi i-otrânteşte tatălui exact când nu se aşteaptă.

De exemplu,când se pune problema să vină să-l

ia de la şcoală:

. Întâmplări de acest gen se petrec frecvent. Ce urmări au şi cum ar trebui să procedezi vom vedea în cele ce urmează.

Nu lua copiii drept martori

Între noi fie vorba,sigur că ţi se urcă sângele la cap când eşti nevoită să-i strângi soţului lucrurile aruncate peste tot sau când te nedreptăţeşte cu ceva. Îţi vine să-i spui vreo două şi cel mai bine ar fi să ai o discuţie cu el,dar nu cu copiii prin preajmă.

„Copiii se vor simţi obligaţi să fie sau de partea mamei,sau de cea a tatălui,iar acest lucru devine foarte complicat atunci când îţi iubeşti ambii părinţi”,spune Gabriela Marin,psihoterapeut.

Este important ca mama să înţeleagă că,deşi se va simţi pe moment mai bine dacă îşi exprimă nemulţumirile şi frustrările în prezenţa copiilor,ei nu-i pot oferi nicio soluţie.„O prietenă,sora,mama i-ar putea fi confidente mult mai bune pentru a-şi depăşi resentimentele.”

Nu "săpa" autoritatea tatălui

Când cei mici aud în mod constant că tatăl lor este aşa şi pe dincolo,îşi vor schimba atitudinea faţă de el.

Psihologul Gabriela Marin afirmă că ei se pot confrunta cu un conflict interior,că vor ajunge să se „răcească” faţă de tată,să nu mai aibă încredere în el,să-i acorde un rol tot mai mic în viaţa lor. „Cum să fac ce zice tata,dacă mama are aşa o părere proastă despre el?”,gândeşte copilul.

Explică-le celor mici că şi adulţii greşesc

Când tatăl face anumite greşeli care-i afectează direct pe copii,le poţi explica situaţia,oferindu-le o soluţie concretă de rezolvare. De exemplu,tatăl promite că în weekend familia merge la munte.

Cu o seară înainte,iese cu colegii la o bere şi ajunge acasă la 4 dimineaţa. Nicio şansă să mai plece la munte cu cei mici. Sfatul psihoterapeutului:abţine-te să-l taxezi pe tată în faţa copiilor. Oferă-le o explicaţie scurtă şi asigură-i că tatăl va merge cu ei la munte în următorul weekend liber.

Nu vă certaţi în faţa copiilor!

Este bine ca discuţiile aprinse să aibă loc între patru ochi şi patru urechi. Cercetările arată că discuţiile repetate dintre părinţi la care asistă şi copiii îi fac pe cei mici să aibă o încredere mai scăzută în ei,să fie retraşi,cu probleme de adaptare. La adolescenţă,pot face depresii sau pot deveni dependenţi de droguri şi de alcool.

Mai multe